12 böcker för sommaren

Som läsare av denna blogg vet gillar jag det skrivna ordet. Jag är nog läsoman. Jag läser massor av tidningar, magasin och böcker. Men jag gillar ju också bloggar, facebook och twitter för att det ger människor möjlighet att formulera sig med ord.

Och semestertid brukar jag ha höga ambitioner för allt som skall läsas, både sådant som är kopplat till jobbet, men också romaner. I år innehåller min bokhög 12 böcker. Det är både böcker som jag under de senaste månaderna börjat på men ej hunnit igenom, och en del nytt.
Så här ser årets lista ut (som jag nog inte kommer att komma igenom helt).
The great reset, Richard Florida. Har bara en tredjedel kvar av denna spännande bok av en av mina favoritgurus. Florida, som skrev ”The rise of the creative class”, som jag skrivit om flera gånger, beskriver i sin nya bok hur omstarten efter den nuvarande recessionen måste se ut. Om hur värdeskapandet måste ske utanför det finansiella systemet, hur kreativiteten måste genomsyra hela näringslivet, och hur vi måste leva mer i ett sparsamhälle än ett lånesamhälle. Återkommer med en bloggpost när den är färdigläst.
Hot, flat and crowded, Thomas L. Friedman. Detta är andra omarbetade upplagan av denna bok av New York Times – journalisten Friedman, som han tvingades delvis skriva om efter den snabba nedgången i konjunkturen 2008 och framåt. Undertiteln är ”Why the world needs a green revolution – and how we can renew our global future”. Har läst en tredjedel redan och den är mycket välskriven och faktaspäckad. Borde läsas av alla politiker och företagsledare. Inköpt på någon flygplats….som många av mina miljöböcker. Såg att den nu finns på Pocketshop.
Merchants of doubts, Naomi Oreskes & Erik M. Conway. Att ett litet antal ”vetenskapsmän” lånar sig till lobbyverksamhet för allt från att motsäga surt regn, tobakens farlighet till klimatförändringar, visar historieprofessorn Oreskes och författaren Conway. Sprillans ny som jag inte kunde avhålla mig ifrån.

Jämlikhetsanden, Richard Wilkinsson & Kate Pickett. Välkänd och omdiskuterad bok som visar att ju mer jämlikhet ju bättre samhälle att leva i. Dessa båda engelska forskare har vållat debatt bland politiker över hela världen. Men slutsatsen verkar ändå vara: Samhället blir bättre för alla – även de rika – ju mer jämlikt det är. Har läst en tredjedel.

Traffic – why we drive the way we do – and what is says about us, Tom Vanderbilt. En bok om hur vi kör, och varför vi beter oss som vi gör i trafiken. Vanderbilt är journalist och skriver för New York Times, Wired etc. Jag köpte boken i New York i augusti förra året, men har bara läst 28 sidor i den. Men så rekommenderade en av av våra europeiska samarbetskollegor den så nu är det dags. blir spännande att se hur en icke trafikplanerare/tekniker skriver om saker som riskkompensation, planering osv.

Monarkins makt, Cecilia Åse. Statsvetaren och forskaren Åse skriver om den gängse bilden av monarkin som politiskt ointressant. Spännande läsning även för en redan övertygad republikan. Föredömigt kort – 150 sidor, varav jag läst 18…..får nog börja om.

Vad som händer i världen och varför det är viktigt att förstå, Fredrik Härén. Spännande och intressanta perspektiv på globaliseringen, av en av de flitigt föreläsande bröderna Härén. Utvecklar det perspektiv som finns i föreläsningen som hundratusentals redan sett på YouTube. Och har du inte gjort det, ägna en timme en regning dag åt denna föreläsning. Så får du bland annat veta vad bilkareoke är.

En öppen vinter, Ulf Lundell. Eftersom jag läst allt av Lundell måste jag naturligtvis läsa även denna diktbok. Och jag gillar den – ytterligare några inblickar i herr Lundells liv, beskrivna på ett sätt som gör mej lycklig. Har läst halva.

Den sista cigaretten, Klas Östergren. Har läst allt av Östergren också. Började på denna i vintras men kom då bara halvvägs. (Känner att det börjar bli smått patetiskt med alla dessa halvlästa böcker). Tror faktsikt jag minns det mesta så jag behöver nog inte börja om. Måste betyda att den är bra.
De ensamma, Håkan Nesser. Gillar Nesser skarpt och har läst allt utom sviten med Van Veteren. Favoriterna är Skuggorna och regnet, och fjolårets Maskarna på Carmine street. Nya boken är den 4:e i Gunnar Barbarotti-sviten. och det tidigare har varit bra så förväntningarna är höga.
Paganinikontraktet, Lars Kepler. Fjolårets mest hajpade bok Hypnotisören var ju skrivit av psedonymen LArs Kepler, som snart avslöjades som författarparet Andhoril. Jag gillade boken, trots våldet. Så nu får vi se om uppföljaren också håller måttet.
Grannen, Dan Butler, Dag Öhrlund. En av hustruns barndomsvänner är gift med Dag. och han är en fantastisk berättare. Nu kommer fjärde boken om Jakob Colt, och de tidigare är bra deckare så jag ser fram emot denna.
Varsågoda lite boktips alltså. Hur många av dessa tolv kommer jag att ha läst till 30 augusti?
PS 1. I DI:s weekendbilaga den här veckan säger Svenska Akademins ständige sekreterare Peter Englund att han tror att läsplattan kommer att bli böckernas bakmaskin. Dvs ingen succé. Man kan ju inte ha många böcker öppna samtidigt säger Englund bl a. Själv tror jag att böcker på papper nog kommer att finnas kvar jämsides med elektroniska under en lång tid. DS
PS 2. I Sydsvenskan idag den 18 juli finns en intervju med Richard Florida. För den som inte är så bekant med hans arbete är den en bar introduktion. DS

1 kommentar
  1. Jan Wiklund
    Jan Wiklund says:

    Måste rekommendera Global økonomi av Erik Reinert. Eller om du hellre gillar den utvidgade engelska versionen så heter den How rich countries got rich – and why poor countries stay poor. Den seriösaste, kunnigaste och roligaste avsågningen av nyliberala dogmer jag har läst, från en schumpeteriansk vinkel. Uppges ha omvänt Martin Wolf på Financial Times till en kritisk syn på frihandel.

    Visar i alla fall det offentligas stora roll när det gäller villkoren för värdeskapande och kan därför vara intressant för den som ägnar sig åt infrastrukturfrågor.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.