Semesterhygien

Nu är det faktiskt semester. Tillåter mig att bifoga några lösryckta lärdomar ur den utmärkta vägledningen: Semesterhygien – en handledning av Sture Rödén (1944) . Märk särskilt stycket om lämplig klädsel på landsvägar, och glöm inte fetvadden när du badar.

”Denna utveckling (införandet av semester, min anm.) beror till stor del på att man insett den stora yrkeshygieniska betydelsen av regelbundna viloperioder. Det är emellertid mycket viktigt att semestern utnyttjas på rätt sätt. Det gäller härvid främst att behärska den svåra konsten att hålla måtta.”

”Därför är det synnerligen lämpligt att under semestern ägna sig åt sport, kroppsrörelse eller tankearbete”.

”Alltför stora avvikelser från den vanliga miljön är inte alltid bra. En slättbo kan ha svårt att trivas bland alltför branta, höga berg eller fjäll. En inlandsbo kan på samma sätt ha svårt att förlika sig med kustbandets blåst, vågbrus och karga förhållanden.”

”Under semestern är sömnbehovet större än annars. Nya intryck, ovana kroppsrörelser och vistelse i friska luften gör att man måste sova mer än vanligt.”

”Kortspel och dans nätterna igenom är inte något hälsomedel […] Är nattvaket däremot förestavat av lusten att ägna sig åt t. ex. fiske, någon nattmarsch, orienteringsövning eller liknande kan det vara försvarligt”.

”Tyvärr knyts under semestrarna ej sällan tillfälliga intima förbindelser. Detta är förkastligt ur alla synpunkter […]”

”På landsvägar däremot är det olämpligt, ur såväl hygienisk som estetisk synpunkt, att uppträda i minimala solsnibbar eller shorts av badbyxformat. En lätt blus eller skjorta med korta ärmar, kortbyxor, tunna skor och ev. mössa är lämplig klädsel för landsvägen”.

”Under semesterresa träffar man ofta på provinsiella läckerheter i riklig mängd och till överkomligt pris. I fråga om dessa bör man iaktta måtta”.

”För att förebygga yrsel använder man fetvadd i öronen och tätt slutande badmössa”.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.