Städer att bo i

Vilken stad vill du bo i? Vad är det för faktorer som bestämmer om staden är ”livable” eller ej? Tidningen Monocle listar varje år världens bästa städer att bo i. Monocle, som jag fick tips om av Alexander Ståhle på Spacescape, en av Trivectors trevliga samarbetspartners, kan beskrivas som ett mellanting mellan The Economist, Wallpaper, Vanity Fair och Vagabond. Tidningen startades 2007 av Wallpapers grundare Tyler Brûlé. Och läsare av denna blogg vet att jag är svag för tjock intressanta magasin.

Listan består av 25 städer från hela världen. Man har värderat faktorer som kriminalitet, internationella flygförbindelser, sjukvård, klimat, tolerans, media, kultur, arkitektur, natur, miljö, lätthet att starta företag, och några till.

På årets lista ligger München etta. Kanske inte den mest lättippade vinnaren. Och före två andra tyska metropoler, Berlin och Hamburg, som ligger 11:a resp 24:a på listan. Jag har varit i 19 av de 25 listade städerna, men jag saknar 3 av mina favoritstäder: Amsterdam, London och New York. Men kanske är de inte lika roliga att bo i som att besöka. Fast jag tillåter mej tvivla. Jag är själv sugen på att bo några månader i New York, och hoppas att det kan bli av.
Värt att notera är att miljöaspekten värderas högt i många av de listade städerna.
Listan ser ut så här:
1) München
2) Köpenhamn
3) Zürich
4) Tokyo
5) Helsingfors
6) Stockholm
7) Paris
8) Wien
9) Melbourne
10) Madrid
11) Berlin
12) Sydney
13) Honolulu
14) Fukuoka
15) Geneve
16) Vancouver
17) Barcelona
18) Oslo
19) Montreal
20) Aukland
21) Singapore
22) Portland
23) Kyoto
24) Hamburg
25) Lissabon
Stockholm hamnar högt bland annat på grund av att det är rent, och ligger miljömässigt långt framme. Men räcker det, frågar tidningen? Det behövs lite trimning – spruce-up – och enligt tidningen ser man de första tecknen på detta genom ombyggnaden av Slussen och de ”nya bostadsprojekten vid Norra Bantorget där lite design-innovationer slutligen visar sig”. Frågan är om de kallar Wingårds svarta hotelltårtbit för bostadsprojekt, eller om det handlar om Skanskas svårsålda projekt på Torsgatan, som inte är särskilt designmässigt spännande?

Frågan är hur en svensk lista med ”livable cities” skulle se ut? Kom gärna med förslag. Jo jag vet att tidningen Fokus gör en form av lista för där det är bäst att bo, men Monocles lista har även med andra variabler som tolerans, media, kultur, arkitektur, natur och miljö som gör den mer spännande.

3 kommentarer
 1. David Larsson
  David Larsson says:

  …och Köpenhamn kom tvåa. Coolt!

  Klart du kan bo i New York några månader om du vill. Det finns väl gott om ställen att föreläsa på där, och företaget här hemma kan du väl sköta på distans, eller delegera? Kanske svårare att få med sig familjen?

  Svara
 2. David
  David says:

  Mitt förslag till lista:
  1. Uppsala
  2. Malmö
  3. Stockholm
  4. Lund

  Kul för Skåne och Uppland

  Ett skäl till att Uppsala vinner är att staden är poppis både bland studenter och de som växer upp där.

  Svara
 3. patrick olsson
  patrick olsson says:

  Ja den här typen av listor är ju alltid intressanta. Samma summa för mig vad gäller besökta städer – 19 av de 25.

  Första platsen faller mig väl i smaken, jag återvänder dit nästan varje år i maj. Varför är München världens bästa stad att bo i?

  Läget – kan ta sig till medelhav, sjöar, alper, samt några av av Europas kulturella högborgar inom några timmar (t ex Wien, Prag, Budapest). Staden har
  utmärkta kommunikationer och även om Hauptbahns exteriör är ful som stryk så funkar tåg överallt. Bayerns Autobahn nät ska vi inte tala om – ”alla vägar bär till München”

  Utmärkt kollektivtrafik och fina cykelbanor.

  Europas största och härligaste stadspark – Englisher Garten

  Maten – All världens kök av god standard samt världens bästa restaurang – Der Pschorr. Bättre Wienersnitzel kan man inte köpa för pengar.

  Fantastisk utbud av premium bier och nära till massor av klosterbryggerier. Tröttnat man på någon av de sex stora i münchen så går man på omgivnings utmärkta drycker.

  Ölhallar och biergartens! Även om det ofta mest ärutländska besökare på världens största ölhall Hofbreu Haus så har man aldrig tråkigt där.

  Alianz Arena och FC Bayern München

  Tyskland huvudstad vad gäller museum – bl a Deutsche Museum

  Staden har infört Umweltdzone och luften känns frisk så det räcker.

  Alltid trygg där.

  Ett utmärkt kulturutbud – de stora artisterna spelar i staden och tyska finkulturen har sin bas här.

  Staden är modern (och väldigt rik), vill man shoppa räcker det och bli över.

  ….

  Det som förvånar mig är Helsingfors placering!? Som Sydsvensk har jag dock dålig koll – bara varit där en gång.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.