Som den naturligaste sak i världen

Sitter på tåget över Öresundsbron. Tåget rullar över detta stycke imponerande ingenjörskonst, som om den alltid legat där. Så självklart. Som den naturligaste sak i världen. Ser på vindkraftverken på Middelgrund, som rullar sakta idag. Rakt ute i vattnet. Som den naturligaste sak i världen. Vackra om du frågar mej.

Lyssnar på musik från min iPhone, trådlöst via bluetooth till mina lurar. Fungerar utmärkt. Som den naturligaste sak i världen. Nu stannar vi till vid Kastrup. Massor av människor som för några minuter sen satt i maskiner tusentals meter upp i luften, i åttahundra kilometer i timmen, stiger nu på tåget. Som om den naturligaste sak i världen.

Snart skall jag stiga av vid Örestad, gå trapporna upp, byta till metron och åka fyra stationer till Islands Brygge. Och fyrtiofem minuter från Lund är jag framme, vid mitt möte om Köpenhamns cykelplan. Som den naturligaste sak i världen.

Vi är så vana vid all urbanitet och modernitet att vi aldrig ens reflekterar över allt detta. Vi tar allt som den naturligaste sak i världen. De flesta av oss lever våra liv så långt ifrån naturen och dess villkor att vi aldrig ens funderar på saken. Vi har under de senaste 60-70 åren vant oss vid att vi bemästrar allt. Och vi tänker inte på att all denna bemästring bygger på att vi tar naturen i anspråk, och att vi har tillgång till billig energi, läs olja.

Jag skriver detta på min iPad som om denna nya fantastiska tingest vore den naturligaste sak i världen. Den är så smart gjord att den känns så självklar. Men då glömmer vi naturligtvis att den innehåller hela det periodiska systemet och förmodligen skruvas samman av en underbetald asiat.

Och eftersom vi inte ser sambanden mellan oss och naturen tycker vi att det är självklart att allting finns där för oss, och tänker inte på de konsekvenser vi orsakar naturen.

Skönt då att som idag ägna en hel dag åt att tillsammans med andra experter diskutera Köpenhamns nya cykelstrategi. Att cykla känns ju som den naturligaste sak i världen. I alla fall när förutsättningarna är så bra som i Köpenhamn.

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.