Fler öppna mötesplatser ger en bättre värld

Sitter på tåget från Stockholm efter först en tur till goda vänner i Jönköping, och sen Stockholm där vi bland annat har besökt Pride för första gången. Anledningen att det blev av, var att sonens band ”Blom and the bees” spelade där i går kväll (kanonspelning…se länken nedan). Pride har ju Öppenhet som årets tema och så kändes faktiskt hela evenemanget. Att herr och fru hetero blandas med hbt-folket ger ju möten som skapar förståelse och förtroende. Och förståelse och förtroende är ju förutsättningen för att bygga en bättre värld.

Tänker på detta när jag sitter och funderar på höstens första föredrag som jag skall hålla på Stadsbyggnadsdagen i Upplands Väsby den 24 augusti under rubriken ”Hur nya och gamla nätverk kan ge hållbarare trafik”. Jag tänker prata om olika former av nätverk: mänskliga, internetbaserade och nätverk i trafiken. Som utgångspunkt har jag en hel hög böcker liggande därhemma, plus en som jag just snappade upp på Pocket på Stockholms central: ”Smart Swarm” av Peter Miller. Den handlar hur vi kan använda beteenden från djurens värld för att skapa en bättre värld. Myror och renar t ex, de kan det där med nätverk.

En av idéerna som jag kommer att upprätthålla mig vid i mitt föredrag är vikten av att skapa plattformar där de olika nätverken möts. Det är i dessa punkter som de riktigt intressanta nya idéerna kan komma fram. Tänk Rotary möter Veganerna, SD möter Muslimska Broderskapet osv. Och om våra nätverk inte möts så är risken större att det utvecklas subkulturer där alla tror att världen ser ut som i just deras nätverk. Det var ju så som norske terroristen och massmördaren Behring Breivik byggde sin världsbild.

Om man tror att de tankar som finns inom sitt eget begränsade nätverk är de enda rätta, och representerar ”sanningen” så får man en förvriden bild av världen. Med internet, och alla forum som finns där, kan alla ideologier hitta tillräckligt många intressenter för att skapa en egen bubbla där den egna ideologin är det enda rätta. Chris Anderson med sin Long tail-teori stöder ju också förekomsten av detta fenomen. Internet är så gigantiskt att det smalaste intresse kan hitta tillräckligt stort antal likasinnade. Även om intresset innebär pedofili eller böghat. Så det internet, som i sina bästa stunder av öppenhet har kraften att störta diktaturer i arabvärlden, har samtidigt möjligheten att skapa inskränkta monokulturer där gruppens sanning blir den enda rätta. Att skapa mötesplatser där olika idéer och intresseinriktningar möts och öppet diskuteras borde därför vara en mycket viktig uppgift för alla som tror på öppenhet som en av de viktiga faktorerna för att skapa demokrati.

Eftersom jag ju var på Pride missade jag ju denna underbara sång.
Lite stolt att bo i ett land där mainstream-TV visar en sång som denna.
Tyvärr är klippet från Allsång på Skansen borttaget pga av räåttighetsskäl. Men här är orginalet från Groteco.

Här tror jag att det är väsentligt att alla vi som företräder öppenhet, hållbarhet eller vad det nu är som den aktuella frågan gäller, deltar i diskussionen. Om man läser i kommentarsfälten under artiklar på tidningarnas webbsidor är det ofta bara en ensidig diskussion där många extremister, och personer inspirerade av dessa, kommenterar. Så är det när frågan handlar om invandring, klimat etc. Att man ibland bli tvungen att stänga ner kommentarsfälten är då inte så konstigt.

Hur skall jag då få ihop mitt föredrag, som ju ändå i någon mån skall handla om transporter, och möjligheten att skapa hållbara sådana? Jo även inom detta område är mötesplatserna mellan de olika nätverken viktiga. Att skapa sådana intermodala (för flera moder – färdmedel) noder (stationer och hållplatser) för att underlätta byten mellan t ex cykel-kollektivtrafik och bil-kollektivtrafik är på samma sätt viktigt för att få fler att resa hållbart. Att underlätta för bilister att byta till kollektivtrafik är då en viktig uppgift. Och jag tänker också prata om hur sociala nätverk kan användas för att skapa öppenhet och möjlighet för fler att påverka och förstå hur transporterna kan bli mer hållbara. Och kanske också något om hur de olika nätverk som företräder bilar, bussar och spårvagnar skulle må bra av fler gemensamma mötesplatser.

Länkar:
Stadsbyggnadsdagen Upplands Väsby
Rikard Söderberg om vad som är normalt
Blom and the bees på Pride 2011

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.