Sociala medier ökar kollektivtrafikresandet?

Har du sett alla människor som med lätt nedböjt huvud springer runt i stan stirrande på sina smarta telefoner? Blir nackproblem snart den stora folksjukdomen? Tillhör du dom som är uppkopplade dygnet runt, med sms, epost, Facebook, Twitter osv? Som sms:ar medan du promenerar? Eller tittar på TV på mobilen medan du cyklar, som en Facebookvän igår erkände som svar på min fråga om man använder sina teknikprylar medan man sitter på hojen.

Helt klart är att IT och internet håller på att ändra hela vårt sätt att jobba, kommunicera, ja hela vårt sätt att leva. Idag var jag hos sjukgymnasten och jag betalade med mitt kort i hans iPhone, med hjälp av en app och en liten dosa vid namn Izettle.

Och det finns naturligtvis både fördelar och nackdelar, som jag tycker mycket bra beskrivs i boken Framtiden, som jag skrivit om tidigare här på bloggen. En positiv konsekvens som vi igår diskuterade på jobbet, kan bli att fler åker kollektivt.

Idag är alla ungdomar (och en del av oss äldre..) vana vid att kunna kommunicera via sina smarta telefoner, surfplattor, datorer osv hela tiden och överallt. Och så länge man inte har körkort, dvs använder bussar och tåg, så går detta alldeles utmärkt. Men vad händer den dag när man börjar fundera på att ta körkort och köra bil istället? Jo möjligheten att kommunicera som man är van vid försvinner då.

Det är svårt att vara uppkopplad och uppdaterad på senaste nyheterna, kompisarnas Facebookuppdateringar osv medan man kör bil. Och kanske blir det då fler som väljer att fortsätta åka tåg och buss eftersom man då kan ha kvar dessa möjligheter. Kanske kan du arbeta och få en del gjort medan du åker till och från jobbet? Själv tillbringade jag i storleksordningen 6-7 arbetsveckor på tåg i fjol och fick gjort en hel del under denna tid.

Så vem vet, kanske sociala medier hjälper oss att nå kollektivtrafikens fördubblingsmål?

(Och då menar jag inte bara Bussturken på Facebook.)

Länk: Bussturken på Facebook

7 kommentarer
 1. Joel Edding
  Joel Edding says:

  Intressant tanke men jag tror tyvärr snarare att det är cyklister som flyttar över till koll av denna anledning dvs de cyklister som inte kombinerar cyklingen med sociala medier och mejl. Men visst på marginalen kan säkert överflyttning från bil till koll ske av denna anledning.

  Svara
 2. Jan Wiklund
  Jan Wiklund says:

  Redan idag blir det ju allt färre ungdomar som tar körkort, åtminstone i Stockholm där jag bor. Dom tycker väl att bil inte är höjden av modernitet längre. Det är liksom farfars grej…

  Svara
 3. Niklas Lidström
  Niklas Lidström says:

  Det kommer kanske inte bli så att folk väljer bort bilen för att kunna åka kollektivt, iallafall inte kortsiktigt. En intressant studie vore att ta reda på hur stort inflytande de sociala medierna och mobil underhållning har för kostnaden av de minuter man får vänta i kollektivtrafiken innan bussen kommer. Att vänta fem minuter upplevs ofta som betydligt värre än att spendera fem minuter i resandetid, men om de fem minutrarna kan avändas till att klaga av sig på twitter eller facebook så görs kanske resan som helhet mer attraktiv i jämförelse med bilen. Det som förändras är känslan av ineffektivitet i väntan på bussen.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.