Vi vill ha kondomer för allt

Vi lever i en bemästringsexplosion har Bodil Jönsson sagt en gång. Vi har vant oss vid att människan bemästrar allt. Den tekniska utvecklingen och billig fossil energi har gjort oss till superhjältar. Och om något har en biverkning så fixar vi det, förr eller senare, ofta senare. Grävmaskiner, motorsågar, penicillin, boktryckarkonsten, mobiltelefoner, betong, GPS, IP och IKEA har alla gjort livet så mycket enklare för oss.

Vissa saker har vi av naturen alltid efterfrågat, det ligger i reptilhjärnan: mat, sex och trygghet. När det gäller sex har vi lyckats utveckla kondomer och p-piller så att vi kan få sex utan konsekvenser. Min svåger har överfört detta på trädgårdsmöbler. Han trär en kondom över dem så fort han inte sitter där så slipper han slipa och olja. Det ser fruktansvärt ut, men man kan ju inte få allt.

Vi i västvärlden har tillgång till massor av mat, och eftersom reptilhjärnan regerar blir många av oss feta och överviktiga. Där har vi inte hittat någon kondom än.

Vi vill ju inte ändra vårt beteende, för vi har ju vant oss vid att den tekniska utvecklingen fixar det mesta. Så inte vill vi åka mindre bil, flyga mindre eller äta mindre kött för att minska utsläppen av växthusgasen.

Vi väntar på kondomen, så vi kan fortsätta som vanligt.

8 kommentarer
 1. Helena Kyster-Hansen
  Helena Kyster-Hansen says:

  Kul tänk, Christer! Men, vissa av oss försöker åtminstone att klara oss utan kondomer på så många områden. Jag är ingen renlevnadsmänniska på de områden du tar upp – men jag har iaf ingen bil, och tar allra helst tåget när jag reser. Köttätande har också minskat rejält – men övervikten är där ändå. :-)

  Svara
 2. Samuel
  Samuel says:

  Håller inte riktigt med om matdelen!

  Att det endast handlar om tillgänglighet är antagligen en förenkling då det är tillgänglighet av en viss typ av mat som verkar vara problemet. Mat som är noga designad för att vi ska äta så mycket som möjligt.

  Det är den mat som är skickligt skapad av matingenjörer(att det ens finns…) för att efterlikna något naturligt i människans kost men består alltid av veg. oljor, socker, alla möjliga typer av stärkelse och diverse tillsatser. Dvs. av allt det billigaste som finns. Bakom detta står en enda felaktig tes ”en kalori är en kalori är en kalori”. Finns få saker som har skadat folkhälsan mer än denna myt. Men om vi upprepar det lite till kanske fetmaproblemen försvinner…

  ”Höjden av dumhet är att göra samma sak om och om igen och samtidigt förvänta sig ett annat resultat.”

  Man har i experiment med överviktiga personer låtit dem äta utan kalorirestriktion av energität naturlig mat och viktnedgång har uppnåtts spontant, dvs. utan att ens försöka gå ner i vikt.

  En kalori är inte en kalori, allting handlar om källan. Du är inte vad du äter, du är vad din kropp gör med vad du äter.. :)

  Det stora problemet är att hälsosam mat inte är bra för miljön i dess nuvarande produktionsform. Det är ytterst få kalorier/ytenhet om det endast ska erbjudas riktig människomat.

  Svara
 3. Samuel
  Samuel says:

  Glömde säga det!

  Kondomen angående mat finns alltså, den är bara gömd i mängder av reklam och felaktigheter.

  Problemet är att kondomen strider mot miljö- och ekonomiska intressen.

  Men i vilken bransch finns det inte stridigheter om vad som är rätt, pengar och miljön ? :)

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.