Detta borde man pratat om i Almedalen

Jag är inte i Almedalen i år. Just nu sitter jag istället på ett tåg från Stockholm till Lund som är mer än en timme sent. Får mail från dottern som sitter på ett tåg Malmö-Göteborg som är 30 min sent. Jag borde varit där i Almedalen och pratat med alla ansvariga som man faktiskt kan nå där om den ständigt pågående katastrofen på våra järnvägar.

Efter en förfrågan om att för andra året i rad prata på lobbyorganisationen Spårvagnsstädernas seminarium, valde jag att tacka nej. Jag har det senaste året varit med i tillräckligt mycket pseudodebatter om vi skall ha buss eller spårvagn. Och jag vill inte att Trivector skall framstå som en lobbyorganisation bara för spårvagnar. Trots att vi är en av de som bildade Spårvagnstäderna.

Nej vi vill kunna utreda kollektivtrafik och kunna rekommendera det som är bäst i olika sammanhang. Ibland är det BRT, ibland superbuss, ibland stombussar och ibland är det spårvagn. Förmodligen aldrig är det spårtaxi.

När jag tackat nej trillade det in förfrågningar om att sitta med i paneldebatter, och fler föredrag. Då var det omöjligt att hitta någon stans att bo.

Jag har följt vänner och bekanta på Facebook och Twitter från Almedalen. Och det verkar ha varit som vanligt, intressanta seminarier och mycket bra mingel.

Jag har svårt att förstå den diskussion som uppstår varje år om att journalister frotterar sig med makten, pimplar rosé osv. Varje gång jag varit där har jag träffat massor av vanligt folk, som varit på vanliga seminarier och diskuterat vanliga angelägna ämnen, och lyckats prata med ovanligt många beslutsfattare. Att denna möjlighet finns är naturligtvis bra. Och det är inte bara rika som har råd att bo på de fina hotellen (såna finns det ju inte så många). Nej folk från partier, frivilligorganisationer osv bor i tält, campingstugor och på golvet i stora salar. Det vill till om 17000 besökare skall få plats.

Nästa år är jag nog där igen. Då hoppas jag vi kan få till ett seminarium om de samhällsekonomiska kostnaderna av det usla tågsystemet. Och kanske lite rosé på det.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.