Köttbullar och fossilbränsle

Att vi alla lever i, och är en del av, ett högenergisamhälle råder det ingen tvekan om.  Men om vi kommer att kunna fortsätta med det, verkar det inte vara någon enighet kring.

Men en mycket stor del av energin vi använder kommer från fossila källor. Och det verkar trots fickor av klimatskepticism (hittade det tydligt bland Facebook-vänner i veckan) finnas en enighet om att vi måste minska våra klimatpåverkande utsläpp, med kanske 75-80% till 2050.

I nya numret av Veckans Affärer finns en initierad artikel med rubriken ”Sprickfärdig oljebubbla”.  I den konstaterar man att om världens ledare skall ta löftena från Cancun 2010, om att hålla den globala uppvärmningen på 2 grader, så får vi inte släppa ut mer än 1000 gigaton koldioxid fram till 2050. Men redan nu har vi släppt ut 321 gigaton, och om vi fortsätter som nu kommer vi ha släppt ut hela koldioxidbudgeten nyår 2028.

Om vi skall klara målet måste en stor del av olja och gas stanna i jorden, och istället klassas som unburnable oil. Enligt artikeln är därmed världens oljebolag kraftigt övervärderade. Om oljan och gasen stannar i jorden, kommer efterfrågan att minska, eftersom vi måste ställa om till annan energi, och effektivisera användningen.  Enligt investmentbanken HSBC kan de europeiska oljebolagens börsvärde därmed minska med 40-60%. Men 90% av världens oljereserver ligger i statlig ägo. Världens två största oljeproducenter Ryssland och Saudiarabien, struntar i miljöhänsyn när ekonomiska intressen står på spel.

Och i USA diskuterar man på allvar att man återigen skall bli självförsörjande på olja genom utvinning av den mycket omdiskuterade skiffer-oljan och gasen. För bara några år sedan fanns inte denna diskussion. Utvinning av gas och olja ur skifferlager, är mycket vattenkrävande. Och det finns också farhågor om förorening av grundvatten etc.

Som vanligt finns det alltså motverkande krafter, vilket gör det svårt att spekulera i framtiden. Men om persontransporterna, som står för 60% av oljeanvändningen i världen, blir mer effektiva, kommer det att påverka efterfrågan på olja. Om utvecklingen med peak car fortsätter, och om bilarna blir allt mer bränsleeffektiva, vilket sker idag, kan efterfrågan minska.

I dagens Sydsvenskan skriver Kenneth Hermele om den sk hästköttsskandalen och kopplar den till vårt behov av förnyelsebart bränsle. Vårt köttätande kräver stora markarealer för betesmark osv. Men det finns en konkurrens om marken för att odla grödor att göra förnyelsebart bränsle av. För att få plats med både köttproduktion och bränsleproduktion finns en risk att vi börja hugga ner våra skogar. Och då ökar koldioxidutsläppen pga detta. Vi behöver minska vårt köttätande med ca en tredjedel, om ekvationen skall gå ihop, skriver Hermele.

Funderar över detta när jag i kväll stekt två kilo köttbullar, se bilden.

Att vi sitter fast i en fossilbubbla blir för mig allt mer uppenbart. Frågan är bara när den spricker.

Länk: Dags att fatta galoppen, Kenneth Hermele, Sydsvenskan

4 kommentarer
 1. curiousheathen
  curiousheathen says:

  Att raskt gå över från att äta kött varje dag till att bli helvegetarian är ett stort steg, och många ryggar tillbaka vid blotta tanken. Köttfri måndag är en hanterlig nivå att börja på för de flesta – man väljer något annat än prickigkorv på frukostmackan, tar det vegetariska alternativet till lunch och provar att laga något vegetariskt till kvällsmat en dag i veckan, och upptäcker att vegetariskt mat är så mycket mer än sallader och krossade tomater med ris. Det är en så liten förändring att den nästan inte märks för individen, men den är en början.

  Svara
 2. G Ruda
  G Ruda says:

  En grå måndagsmorgon som denna kan det väl passa med litet grå läsning:
  Kevin Andersons Cabot Lecture What They Won’t Tell You About Climate Catastrophe (utskrift finns på
  http://www.ecoshock.info/2012/11/kevin-anderson-what-they-wont-tell-you.html) kan få inleda.
  Bill McKibben får hänga på med artikeln Global Warming’s Terrifying New Math i Rolling Stone (http://www.rollingstone.com/politics/news/global-warmings-terrifying-new-math-20120719)
  Och till sist en artikel från The Automatic Earth: Renewable Energy: The Vision and a Dose of Reality (http://theautomaticearth.com/Energy/renewable-energy-the-vision-and-a-dose-of-reality.html)
  Som sagt: det är måååndag morgon (för att tala med Povel). Då skall det inte vara så roligt.

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Fast risken för att vi behöver hugga ned skogar för att få biobränsle och kött är ganska liten. Bara i EU finns mer än 30 miljoner ha övergiven åkermark och i världen i stort finns 440 miljoner ha som kan användas till biobränsle utan att behöva konkurrera med mat, fiber eller foder.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.