Visst borde vi diskutera annat än vädret?

Stormen Sven har dragit sig tillbaka och vattnet har sjunkit undan. Pumparna har gått varma i många källare.

I Barsebäckshamn där vi har vårt sommarhus steg vattnet 1,5 meter över normalvattenståndet. Det betydde att hamnpirarna låg under vatten. Och de som stormförtöjt sina båtar med korta linor ibland fick se dem översvämmade och fyllda med vatten. Husen i första raden vid havet fick i många fall stora skador när vattnet forsade in.

I Malmö fick många av husen i Västra Hamnen skador på samma sätt.

I lördags när vi hade 50 pers på julglögg här hemma var naturligtvis stormen på tapeten. Någon hade bilder från hur det såg ut i Barsebäckshamn, och många berättade olika berättelser om träd som fallit över bilar, källare som blivit översvämmade osv.

När jag dristade mig att säga att utvecklingen stämmer allt för väl med det forskarna sagt i 10 år var flera förvånade, och undrade: Menar du det?

I TV och tidningar har det pratats om vilka väderfenomen som låg bakom att följderna blev så allvarliga. Men ingenstans har jag sett en diskussion om att det är klimatförändringarna som nu börjar visa sina konsekvenser.

Orkar vi inte, vill vi inte, eller vill vi bara klamra oss fast vid den lilla kvarvarande sannolikheten som finns att vi ännu inte med 100% säkerhet kan säga att det är klimatförändringarna som gör att det blir allt fler och allt kraftigare oväder?

Och den enda diskussion som kommer nu i efterhand är den om att vi inte kan bygga så nära vattnet, och måste planera annorlunda framöver.

Men hallå, vi måste väl också börja skapa ett samhälle som vänder trenden med ökande utsläpp så att våra barn och barnbarn inte blir tvingade att hantera ännu svårare oväder?

Det är för mig den allra viktigaste frågan.

Men här går tyvärr utvecklingen i fel riktning. Våra planer förutsätter fortfarande att vi kan skapa hållbarhet utan att behöva ändra på något mer än att byta från fossilbil till elbil. Trots att forskning visar att det inte alls stämmer.

Hur kraftiga måste ovädren bli för att vi skall fundera på att på allvar försöka göra något åt saken?

(PS Bilden är ett konstverk av Banksy, bara så ni vet. DS)

2 kommentarer
 1. Holger
  Holger says:

  Jag håller helt med! Kanske räcker det inte ens om 100% av våra forskare slår fast att klimatförändringarna är ett faktum. Vad krävs mer? Jag funderar ofta på det – precis som du.

  Svara
 2. Joe Strahl
  Joe Strahl says:

  Det har funnits enstaka, enstaka meteorologi m fl som har antytt att antalet storm under en viss tid är högre, de är kraftigare än man annars kunde tänka sig utan klimatgaser etc. Men många forskare är mycket försiktiga och det är sant: en viss storm, en viss översvämning kan man inte med 100% säkerhet säga är ”orsakad av människor är deras utsläpp.” Så det är trender man ska följa och minst 95% av befolkningen följer ju inte trender med väder och klimat. De följer hellre aktiekurser, tv-program, hollywoodstjärnor etc. Typ. Det blir svårt att ha en diskussion. Dessutom misstänker jag att de flesta folk i Sverige som är 40-50 år eller äldre tror inte att klimatförändringar kommer att slå in på allvar under deras livstid. Därav deras förvåning.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.