Hur skulle det vara med lite kreativ förstörelse?

Ni hör det nästan dagligen. Räntan är extremt låg, och nu har vi till och med fått negativ ränta. Allt för att det skall mer intressant att sätta sprätt på pengarna istället för att ha dem på banken. Deflation är bland det farligaste en ekonom vet.

Nu har jag försökt läsa in mig på varför räntan är så låg. Och ekonomerna pratar om lågt oljepris, hög arbetslöshet, den globala finansiella krisen, digitaliseringen, robotiseringen lågt kapacitetsutnyttjande osv som skäl till den låga tillväxten och därmed låga räntan. Men ingenstans hittar jag någon som på allvar funderar över vad som är det underliggande skälet till alla dessa olika orsaker inträffar samtidigt.

Kan det vara så att vi är på väg in i ett nytt ekonomiskt paradigm? Där den tillväxt vi vant oss vid under decennier inte längre kommer automatiskt? När den oljedopade tillväxten inte tycks komma per automatik, och fenomen som digitalisering och robotisering gör att gamla sanningar inte gäller. Och att en del av västvärldens medelklass har kommit på att man inte blir lyckligare med ännu mer prylar?

Kan det vara så? Och vad är i så fall lösningen om vi vill att det skall finnas resurser till en gemensam välfärd? En lösning är kanske att jobba mindre, och lägga mer tid på annat än prylar. (Fast vissa som jag, tycker ju det man håller på med är så kul…).

Att vissa branscher har problem, t ex bilbranschen och tidningsbranschen är egentligen inget konstigt. Utvecklingen har alltid gjort vissa näringar omoderna. Tror t ex inte det går så bra att sälja faxar idag.

Det som händer när en vara, eller en hel bransch, blir omodern är det man brukar kalla för kreativ förstörelse. Det var ekonomen Schumpeter som redan på 1940-talet, konstaterade att entreprenörers innovationer står för en stor del av den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i kapitalistiska samhällen. Det som händer är de ersätter befintlig teknik, och därmed förstör för redan etablerade företag som byggt sina positioner eller monopol på dessa.

Det som kan hindra denna kreativa förstörelse är bland annat skadliga subventioner, och lobbyism. Så är det t ex nr det gäller fossila bränslen, som enligt IEA, International Energy Agency, subventioneras av världens länder med mer än 400 miljarder dollar per år. Naturligtvis gör detta att utvecklingen av nya bränslen försenas, liksom att koldioxidutsläppen ökar.

När det gäller kärnkraften går diskussionen hög om den är subventionerad eller ej. Oftast handlar det om huruvida kärnkraften betalar sin ”försäkringspremie” eller ej, dsv tar ansvar för vad som händer vid en olycka. Allt fler bedömare verkar mena att det inte går att bygga ny kärnkraft utan subventioner.

Och att lobbyister i alla tider försöker bevara status quo, och hindra förändringar som påverkar en viss bransch genom nya lagar och regler, är välkänt. Tänk t ex på tobaksbranschen.

På dessa sätt blir förnyelse och förändring fördröjd. Just nu är världen i stort behov av kreativ förstörelse när det gäller till exempel bränsle, energi, transporter, byggande, livsmedel osv.

Jag är helt övertygad om att det land som bestämmer sig för att inte hålla företag inom icke hållbara segment under armarna, och istället nya växa upp, kommer att bli vinnare.

Och då kommer inflationen ta fart, och räntan stiga.

1 kommentar
  1. stefan
    stefan says:

    energisektorn är givetvis en sektor som måste subventioneras för att kunna existera. att både förnybar energi och kärnkraft behöver subventioner är ett ickeproblem.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.