You say you want a revolution

Häromkvällen presenterade Elon Musk, VD på Tesla, sitt nya batteri för hemmabruk, Powerwall. Det ett litiumjon-batteri och tanken är att det skall användas för att lagra den energi som dina solpaneler genererat. På så sätt kan du klara dig även de delar av dygnet/veckan när solen inte lyser. Dessutom får du en buffert när din elleverantör har problem med leveranserna.

Som vanligt när denna typ av hajpade nyheter dyker upp får man en mängd olika reaktioner. En del bedömare menar att detta är början på en revolution. Andra räknar på olika belastningsfall och på kostnader och drar slutsatsen att det är för dyrt och inte tillräckligt.

Men som så ofta ligger nog sanningen mitt emellan. Och i det här fallet är jag benägen att tro att den ligger lite mer åt revolutionshållet.

Inte för att Elon Musk och Tesla på egen hand kan ändra sättet vi genererar och använder energi på, men för att en innovativ aktör, med sinne för kommunikation, kan visa vägen. Och visst finns det andra aktörer på marknaden för denna typ av batterier, på olika håll i världen, men ingen som ni hört om, eller hur? Kanske kan Teslas batteri bli en gamechanger på samma sätt som när Apple lanserade smartphonen och ipaden?

Och på lite sikt blir det möjligt att bli off grid, frikopplad från el-nätet. Efterhand som solpanelerna, och batterierna, blir allt billigare och effektivare, och det går fort, kan man välja att inte ha något elbolag som leverantör. Precis som allt fler idag inte längre har en fast telefonlina.

Tesla har dessutom två stora fördelar i sammanhanget. Dels bygger man sin nya gigafactory för att producera batterier. Och sen är man partner med solpanelföretaget Solar City, där Elon Musk är ordförande.

Och gissa om elbolagen kommer att lobba och agera för att detta inte skall hända. I vissa amerikanska delstater har elbolagen redan lyckats få till en straffskatt på solpaneler. På Hawai producerar t ex elpanelerna för mycket el för att elbolaget skall vara nöjt. Och utsikten att våra bostäder skulle kunna klara sig utan anslutning till elnätet kan nog få en och annan elbolagsdirektör att sova dåligt.

Ett batteri kan också ta dig över ett elavbrott. I snitt hade en svensk elkund 66 min elavbrott (kortare än 12 tim) år 2013. Men några betydligt längre än dessa minuter. Och här kan ett batteri också göra nytta.

Att vi behöver lagringskapacitet i våra elnät framöver, för att kunna jämna ut den energi som skapas av sol och vind, har diskuterats under många år. Och att batterier kommer att vara en del av lösningen är uppenbart.

Så Teslas batteri kan mycket väl vara en av brasorna som startar revolutionen.

Well, you know, we all want to change the world

Elon Musk presenterar Powerwall

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.