IKEA flyttar till stan – i Storbrittanien

IKEA i Storbrittanien har bestämt sig för att öppna nya mindre affärer i städernas centrum. Detta sker efter att man haft allt större problem med att få bygglov för de externa affärslägena. Det senaste strulet hade man utanför Manchester, där man inte fick bygglov. Man överklagade ända upp i högsta domstolen, men i mars fick man nej även där.

Ytterligare en orsak till planerna på stadsbutiker är att Ikea inte tror att kunderna i framtiden kommer att vilja köra långa sträckor till närmaste möbelvaruhus. ”Över 30 procent av vår försäljning sker till kunder som har rest i två timmar för att komma till ett Ikeavaruhus. Det är inte hållbart, anser vi”, säger Scott Cordrey, fastighetsansvarig IKEA i Storbrittanien. Klok man denne Scott!

Redan i juni 2005 meddelade IKEA Storbrittanien att man skulle bygga ett IKEA-varuhus intill järnvägsstationen Hillingdon i västra London.

När får vi se en liknande utveckling i Sverige? I Sverige lägger sig kommunalråden på knä så fort IKEA knackar på dörren. Så är det just nu i Kalmar och Haparanda. Men utvecklingen i Storbrittanien visar att det är möjligt att påverka även bjässar som IKEA. Varför inte ta ett snack med Ingvar själv? Han förstår sig ju på hushållning med resurser.

Och så säger ett mail från en av medarbetarna på vårt Stockholmskontor att WSP, den stora multinationella konsultjätten, köpt Transek, våra branschkollegor. Tråkigt, så blir mångfalden ytterligare lite mindre bland oss som sysslar med samhällsplanering. Varför ringde ni inte till oss, Transek?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.