IKEA – heaven or hell?

Har de senaste 2 veckorna besökt IKEA ett antal gånger, eller ”inträtt i helvetet” som det ofta känns att ta rulltrappan upp från entrén. Har hjälpt dottern att flytta till egen lägenhet här i Lund, så det är naturligtvis med ytterligare blandade känslor besöken genomförts.

IKEA är extremt duktiga på att designa varor som vi villl ha, och att göra platta paket av alla dessa köksinredningar, skåp, hyllor etc. Om vi skulle transporterat alla dessa varor färdigmonterade skulle det naturligtvis gått åt betydligt mer transporter. Å andra sidan tillverkas alla dessa platta möbler många gånger långt bort i lågprisland – och inte som förr i Småland. Och det betyder längre transporter.

Och IKEA ligger alltid utanför städerna vilket ger långa resor för många personer som skall ta sig dit. Som jag tidigare skrivit om har man i Storbrittanien bestämt sig för att lokalisera sig inne i städerna igen.

Och sist men inte minst lär IKEA tjäna mer pengar på alla småpryttlar som säljs till oss lättlurade personer som inte behöver dem. Har ni sett nån komma ut från IKEA utan några små tavlor, skålar, servetter, ljusstakar, värmeljus eller nåt annat oumbärligt? Ett tecken på ett av vår tids förbannelser. Vi kan producera prylar så billigt, och med sån fart, att vi förbrukar resurser på ett sätt som inte lämnar särskilt mycket kvar åt våra barn och barnbarn.

Så frågan är om IKEA går plus eller minus jämfört med hur vår möbelkonsumtion såg ut för 30 år sedan? Nån som sett en livscykelanalys över en IKEA-möbel?

3 kommentarer
 1. Dan
  Dan says:

  Man kan med andra ord säga att Ikea är lite av miljöbov. Med tanke på deras placering utanför städerna samt långa transporter från fjärran länder? detta gäller egentligen för alla större mass-producerande företag. Hur pass stort problem ur miljösynpunkt är alla transporter från billiga u-länder där storföretagen har fabriker? eller det är kanske är något utmärkande problem? vad säger du Christer? /den yngste på torsvägen

  Svara
 2. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Externa köpcenter är förstås inte bra men individen har en del av skulden. Ikea erbjuder hemkörning samma kväll för 300kr. Många Ikea kan faktiskt nås med kollektivtrafik. Så det går utmärkt att shoppa enligt Ikeas befintliga koncept utan att köra egen bil, eller ens någon bil. Det finns postorder på hemsidan också, så man kan ta pendeltåget till varuhuset och sen beställa hemifrån när man har förvissat sig om att möbelmåtten stämmer.

  Jag tror inte de andra möbelaffärerna har så mycket mer lokal produktion, så Ikea ligger nog hyfsat till ändå med de platta paketen. Vill man verkligen möblera grönt får man slita lite längre på ens prylar, köpa begagnat hos Myrorna och lämna in gamla möbler på omstoppning.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.