Högre oljepris ger mindre sprawl?

Arkitekturrecensenten med stort A, Peder Alton i DN, skriver i helgen om sprawl – stadsutglesning. Blandannat recenscerar han Karl Olov Arnstbergs bok om sprawl som jag skrev om den 12 feb. I samma artikel recenseras också boken ”Metropolitan World Atlas” som jag genast blir sugen på att skaffa – kartfreak som man är. Kartor över all värdens storstäder kompletterat med intressant och onödig statistik.

Stadsutglesningen har ju möjliggjorts bland annat på grund av att transporterna är billiga. Om vi nu inte kan räkna med lika billiga transporter i framtiden kommer utglesningen då att avta? Blir det mer intressant att bosätta sig närmare arbete och fritidsaktiviteter? Eller kommer vi att bo lika glest – men försöka transportera oss mer med kollektivtrafik? Frågor som man kan fundera på när man ser bilderna över hur utglesningen breder ut sig världen över.

PS. Stadsparken klarade sig – det regnade det mesta av valborg…. DS

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.