LFV vill bullra som dom vill

Lund har en by som ligger några kilometer utanför tätorten och heter Dalby. Dalby är en av de orter man i översiktsplanen valt att satsa på – där skall Lunds framtida expansion ske – man vill bygga 1000 nya bostäder där. Det skall bli attraktivt att bo i Dalby – bl a genom att det på sikt blir spårväg dit.

Nu är det så att Dalby ligger under en av de inflygningsvägar som flygplanen till Sturup använder vid inflygning. Och Luftfartsverket har nu protesterat mot planerna – och vill antingen förbjuda byggandet – eller ha servitut på att bullra – dvs ingen skall kunna flytta dit och sen klaga på bullret.

Flyget är ju ett av de stora miljöproblemen inför framtiden, och att permanenta miljöstörningar genom att göra dem lagliga genom servitut verkar ju inte så smart. I Stockholm har man infört ”green approach” – och det borde väl fungera här också? Och visst kan man flytta inflygningsvägarna en del – det har man visat på andra håll i landet. Dags att införa miljökvalitetsnormer för buller från flyg?

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.