Kvinnor och klimat

Idag har jag varit och föreläst på Klimatforum i Malmö. Det var fullsatt vilket betydde 100 personer. Av dessa var 83 kvinnor. Är det bara kvinnor som bekymrar sig om klimatpåverkan?

Bi Puranen skulle prata om ungdomars värderingar och hållbarhet. Hon fick inte igång sin iMac, men spelade trevlig musik från sin iPod nano. Jag minns mest att de flesta ungdomar bekymrar sig för vår miljö, men färre är beredda att offra något för att göra något åt saken. Hon slutade med ett säga att ”även om man är pessimist i hjärnan kan man vara optimist i hjärtat – en pessimist vinner varje gång han förlorar”.

Catarina Rolfsdotter-Jansson pratade om mat och klimat. Hon berättade att hon sett en miljöaktivist med en tröja där det stod: ”We all live down stream”. Bra och tänkvärt.

I övrigt handlade hennes intressanta föredrag mycket om matens transporter, om jätteräkor i mangroveträsken, hur mycket energi som går åt för konstgödning etc.

Hon uppmanade oss att:

– äta mer vegetabilier
– mindre tomma kalorier
– mer ekologiskt odlat
– välja rätt kött och grönsaker
– välja mat som inte rest så långt.

Kom att tänka på torsken som Aftonbladet skrev om tidigare i vår – finns på min blogg för 30 mars.

Upptäcker just att jag skulle kunnat gå och lyssna på Mark Knopfler och Emmylou Harris på Globen ikväll. Jag skall ju ändå åka natt-tåg i kväll och hade jag rest i eftermiddag hade jag hunnit… Fast skivan fick rätt dålig kritik.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.