Regn och höga hastigheter

Idag flyttade vi hem till Lund. Det har regnat det mesta av dagen så det känns nästan ok. Det blev nästan 9 veckor i Barsebäckshamn och fortfarande är det några helger kvar av sommaren…..

Utsikt från vårt fönster

De veckor jag pendlat till jobbet med bil (istället för till fots som jag gör resten av året) har jag ofta funderat över de ca 5 min som jag då kör på motorvägen E6. Under de ca 25 år jag haft sommarviste i Barsebäckshamn har trafiken på E6 ökat drastiskt, kanske 200%. Och även tempot har ökat betydligt.

Varför tycker allt fler att hastighetsbegränsningarna inte gäller dem? Många bilister tycker att 140-150 km/h är en lagom hastighet på våra motorvägar. Och visst är motorvägarna en av de säkraste trafikmiljöer vi har. Men det finns både trafiksäkerhets- och miljöaspeketer att lägga på den allt högre hastigheten på våra vägar. Jag tycker att man kan se det som att om man kör för fort stjäler man av andras säkerhet och miljöutrymme.

2 kommentarer
 1. Lennart W
  Lennart W says:

  140 km/h är helt ok på vissa motorvägssträckor. T.ex. Södertälje-Nyköping. Det handlar inte om att ”stjäla” miljöutrymme, vad det nu är. Inte heller säkerhet om det är dagsljus och bra väder. Det handlar om att 110 km/h gränsen året-runt är stelbent och gammaldags. I vissa väderlag så borde ingen köra över t.ex. 50 km/h på motorvägen.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  140 km/h är säkert helt OK ur framkomlighetssynvinkel. Och ibland kanske även ur säkerhetsperspektiv. Men även på motorvägar med hög standard ökar riskerna med ökande hastighet. Och riskerna ökar också med ökad hastighetsspridning. Om några tycker att 140-150 km/h är bra för dem ökar risken för alla andra på vägen också.

  Utsläppen ökar också med ökande hastighet. Men i verkligheten behöver vi istället minska våra utsläpp. Vårt miljöutrymme är ytterst begränsat. Om någon kör fortare snor han alltså åt sig en större del av detta utrymme.

  Mer om dessa tankar finns i inlägget 20 aug 2006.

  Hälsningar Christer

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.