Slutet gott, allting gott?

Idag presenterades den slutliga samlade utvärderingen av trängselavgifterna i Stockholm. Den analysgrupp där jag medverkat, med trafikexperter med olika profil, har lämnat sin slutrapport.

Det är egentligen inga stora nyheter jämfört med rapporten från 21 juni. Det som tillkommit är resultat från den stora resvaneundersökningen, och den bekräftar i allt väsentligt de slutsatser som man kunnat dra tidigare. Resvaneundersökningarna, som gjorts 2004 och 2006, visar att länsinvånarnas bilresor över avgiftssnittet minskade med cirka 20 procent på grund av trängselskatten, vilket stämmer väl med trafikmätningarnas 22%. Ungefär hälften av minskningen är bilresor till och från arbete eller skola. Kollektivtrafikresorna ökade med cirka 5 procent men ersatte inte alla uteblivna bilresor. Men så gott som alla pendlare som inte längre tog bilen över avgiftssnittet valde att i stället åka kollektivt.

Ser man på vem som är vinnare på försöket kan man konstatera att yrkestrafik och tjänsteresor är vinnare även utan att några pengar förs tillbaka till regionen. Om man gör det så är kollektivtrafikresenärerna naturligtvis vinnare. De största förlorarna samhällsekonomiskt är faktiskt innerstadsborna, som trots detta är de mest positiva. Detta tyder förmodligen på att våra samhällsekonomiska modeller missar en del positiva värden som trevligare och attraktivare stadsmiljö.

Samtidigt presenterades också de sista månadssiffrorna, nämligen för juli månad. Det mest intressanta där tycker jag var att vi nu konstatera att man inte kan se att småbutiker i gatulägen drabbats negativt av trängselskatten. Att större butiker central inte gjorde det hade vi konstaterat tidigare.

Nu blir det intressant att se vad media skriver. Presskonferensen blev lite tjosan med sedvanliga debattinlägg från Handelskammaren…

Länkar:

Analysgruppens slutrapport
Juli månads rapport

PS. Har lyssnat mycket på Tom Pettys nya ”Highway companion” under sommaren. Riktigt bra gubb-rock för oss som gillar sånt. Producerat av Jeff Lynne, fast utan hans mest bombastiska drag, mer som Travelling Wilburys eller så. Rekommenderas. DS

2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.