Storleken har betydelse!

Det sägs att 50 av världens 100 största ekonomiska enheter, länder inräknat, är företag. Därför är företagen, och särskilt dessa jättar, oerhört väsentliga om man vill påverka utvecklingen i hållbar riktning. Det räcker liksom inte med länder – företagen måste också vara med.

Wal-Mart är ett av världens största företag. Med sina 6600 lågpriscenter i USA och flera andra länder, är man en jätte i alla avseenden. Under många år var man, vid sidan av att vara störst, också ett av USA:s mest hatade företag. Arbetsmiljö, miljö, könskillnader, usla lönevillkor etc var sådant som man var kända för. Man skydde inga medel bara det det blev billigt för kunden. Det finns en hel motståndsrörelse riktad mot Wal-Mart och deras sätt att driva affärer.

Men nånting har hänt. Wal-Mart har svängt rejält när det gäller hållbarhetsfrågor. Peter Seligmann från miljöorganisationen Conservation International, lyckades övertyga Rob Walton, en av sönerna till grunaren Sam Walton, med 40% av aktierna, att påverka Wal-MArts ledning. Genom att föra in Wal-Mart på hållbarhetstänkandet skulle man kunna uppnå betydande förbättringar just genom Wal-Marts storlek. Ett exempel: om varje kund en vecka köpte en lågenergilampa, skulle man spara el till ett värde av 3 miljarder dollar och spara 50 miljarder ton kol under ett år.

Nu har Wal-Mart ett stort antal tuffa hållbarhetsmål. Man skall öka effektiviteten på sin fordonsflotta på 7200 lastbilar med 25% på 3 år, och blir dubbelt så effektiv på 10 år. Man tar fram mindre resurskrävande förpackningar, ökar försäljningen av kläder producerade av ekologisk bomull, och driver hundratals andra hållbarhetsprojekt. Naturligtvis ser man också affärsmässigt på detta på sikt. Världen håller på att ändras – de ”samvetskonsumenter” som jag skrev om igår, håller på att bli en betydande grupp.

Det intressanta är skalan. Med hjälp av sin storlek blir effekterna stora – och kan faktiskt betyda rejäla förändringar. Så visst har storleken betydelse.

En del miljömänniskor har problem med detta att allt fler företag gör insatser på hållbarhetsområdet. Jag har tidigare skrivit om Bill Gates, Johan Eliasch etc som använder en del av vinsten i sina företag till att göra olika insatser inom hållbarhetsområdet.

Jag tycker inte att det är något skumt med detta. Om världen skall förändras i rätt riktning måste även näringslivet vara med. Det räcker inte med statliga kollektiva lösningar som vi ibland tycks tro i Sverige.

Vill du läsa mer om Wal-Marts förvandling finns en utmärkt artikel i nya numret av Fortune.

Länk:

Wal-Mart-watch

4 kommentarer
 1. Jessica ter Schure
  Jessica ter Schure says:

  Och inte nog med det. WalMart är ju också känt för sina enorma byggnader och kilometervida parkeringsplatser, helt otillgängliga för personer utan bil.

  Nu har WalMart börjat poppa upp i mer centrala och tillgängliga delar av amerikanska och internationella städer, och dessutom lanserat en två-våningsprototyp (och kanske till och med fler våningar) med tillhörande parkeringshus istället för att ta upp kvadratkilometer efter kvadratkilometer i Urban Sprawl-landskapet.

  Jag har ännu inte haft möjlighet att forska på om de faktiskt har reducerat parkeringstillgången i dessa nya varuhus. Återkommer om jag hör något. För nog gäller principen ”Build it and they will come” även när det gäller parkering!

  Svara
 2. Jessica ter Schure, San Francisco
  Jessica ter Schure, San Francisco says:

  Kom på att jag vill tillägga att vi har bara varit på WalMart en gång sedan vi flyttade hit från Sverige för ett par år sedan, och då var det för att köpa en speciell cykelbarnstol. Risken finns ju att om WalMart kommer in i de mer centrala delarna kan de tränga ut de lokala, familjeägda småbutikerna, och det vill vi ju inte. Så egentligen är jag inte FÖR WalMarts utveckling, men det är ju bra om det kan hjälpa minska utspridningen av bebyggelse i det stora hela.

  Svara
 3. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Vill egentligen inte säga att jag är för stora enheter etc. Det är betydligt bättre med många små enhetr och större valfrihet. Men när nu ändå eländet finns så är det ju bra om de kan gå i hållbar riktning!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.