Hållbara upplevelser – finns dom?

Vi jobbar just nu med att hållbarhetssäkra en strategi för en region. Dvs det finns en strategi men konsulterna som tagit fram den har inte förstått att världen håller på att ändras. Det handlar om en region som går över flera av våra nordiska länder – och har stora värden i form av natur, fjäll etc som man vill se som en möjlig tillväxtsektor. Frågan är då – finns det hållbara upplevelser – och i så fall kan man sälja dem?

>På dagens videokonferens berättade Sundsvall att ”besöksnäringen” i Sundsvall till 40% består av besök i externa shoppingcenter – och hur gör vi sådana ”upplevelser” hållbara? Externa affärsetableringar är per definition mycket svåra att få hållbara. Däremot kan kanske ett besök i Åre bli hållbart, om transporten dit kan ske på ett hållbart sätt.

I går kväll var hustrun och jag på en tämligen hållbar upplevelse. Den tillhör nog tredje stadiet av lyx, enligt American Express nya rapport om lyx som jag skrivit om tidigare, det man kallar för krävande lyx, dvs lyx för nördar. Vi var alltså på glasprovning. Dvs glas för vin.

Riedels Montrachet-glas för Chardonnay

Riedel heter företaget som gör dessa glas – ett glas för varje druva. Visst låter det nördigt? Men faktum är att det fungerar! Den ungerskfödde österrikaren som höll i provningen lyckades få oss alla att bli övertygade fans. Trots den svenske representantens sedvanlliga säljsnack.

Det hela är bara ren fysik. Hur stor yta doften kan komma ifrån, hur den samlas av glasets mynning, hur dessa faktorer påverkar var vinet träffar tungan osv, allt detta påverkar doft och smak i stor utsräckning. Chardonnay-vinet smakade otroligt olika i ett traditionellt glas, och i det speciella Montrachet Riedel-glaset, liksom Pinot Noir-vinet från Bourgogne i sitt speciella glas. Visst låter det nördigt, och det är det, men det funkar. Det ger ytterligare en dimension till vinupplevelsen. Visst låter det som en hållbar upplevelse? Och vi cyklade till och från provningen….

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: upplevelsecoach.

Länk:

Riedel

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.