I 200 knyck mot 1000 – och trängselavgifter!

Detta inlägg är inlägg nummer 200 sedan jag började skriva den 1 januari. Nu är antalet läsare uppe i ca 1000 st per vecka, vilket känns uppmuntrande. Det enda som saknas är lite mer kommentarer från er läsare.

En följetong de senaste månaderna har ju varit trängselavgifterna, och deras vara eller inte vara. I dagens nummer av den stora tidningen (DN) finns en debattartikel av några centerpartister (och avgående folkpartister) som klokt nog tänker rösta ja.

Artikeln innehåller i stort alla de argument som jag lyft fram på bloggen den senaste tiden:

 • att trängselavgifterna är bra och behövs
 • att idén om att rösterna från kranskommunerna skulle räknas gör att de borde få tycka till om parkeringsavgifterna i Stockholm också
 • att man omedelbart bör starta systemet igen, och under tiden verka för att skatten görs om till en avgift efter nästa val

Läser riksdagsmän bloggar?

Den mest eleganta vändningen man gör i artikeln, och som även en moderat, Lennart Hedqvist, i morgonens Dagens Eko sade sig stå bakom, är denna:

Man kan låta både Stockholmarna och kranskommunerna få rätt. Hur då? Genom att man har kvar trängselskatten (som Stockholmarna svarat att de vill), och samtidigt till nästa val gör om den till en avgift (och då får kranskommunerna rätt eftersom de svarat ett de inte vill ha en permananent trängselskatt). Och man fortsätter: ”när och om trängselavgifterna så småningom inte längre skulle behövas, är det upp till Stockholmarna att bestämma dess öde”. Oila! Så är den inte permanent längre!

Verkligt elegant! Kör på, miljön väntar inte!

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: trängselavgiftscontroller.

Länk:

DN Debatt 26/9

5 kommentarer
 1. David
  David says:

  Tack för mycket bra blogg, som jag försöker hinna läsa allt i.

  Jag kommenterar gärna dina inlägg, och har ofta åsikter om ämnena, men känner att jag inte har tillräcklig kunskap om trafikplanering för att tillföra ngt nytt. Men det är väl fel att låta det hindra en, antar jag,

  Svara
 2. Jessica ter Schure, San Francisco
  Jessica ter Schure, San Francisco says:

  Christer,

  Din blogg har blivit min favoritsysselsättning varje morgon jag kommer till jobbet och jag ser fram emot varje inlägg! Nu när jag bor i San Francisco, och saknar er alla på Trivector, så ger dina kommentarer den perfekta kortversionen av vad som händer i Sverige och Europa (och resten av världen). Dina bloggar om trängselavgift har varit ovärderliga för mig, eftersom jag precis har skrivit en tjock rapport åt the City of Pasadena i Los Angeles County om HUR I ALLSIN DAR de ska kunna få bort all genomfartstrafik genom staden (ett par motorvägar tar slut i olika delar av staden, vilket självklart leder alla dessa genomfarare rakt genom staden). Trängselavgift är ju så klart den enda utvägen, men risken finns ju att Pasadena, som EN destination i ett mycket bilorienterat samhälle, kommer att påverkas annorlunda än Stockholms och Londons innerstäder (så ser man på det i den här delen av världen). Dessutom behövs ”state legislation” för att trängselavgifter ska införas, vilket inte behöver vara något hinder i sig, bara att det troligen kommer att ta lång tid innan någon vågar sig på ett försök. Vår rapport kommer inte att leda till några beslut, i alla fall inte i detta stadiet, utan har beställts av stadsrådet (City Council) som en idekatalog. Det är dock flera andra amerikanska städer som följer Stockholm och London och som är mycket intresserade av ett likadant system. San Francisco är en av dessa städer, som nu har stora projekt för att utvärdera möjligheterna med trängselavgifter.

  Så, min slutkommentar, Christer, är att fortsätt servera dina bloggar så ofta du bara du kan!

  Kram
  Jessica

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Att det är glest med kommentarer beror nog på två saker. Dels är det svårt att inte hålla med om det allra mesta du skriver och då blir kommentarer överflödiga (synd kanske? I så fall kommer ett generellt bifall- fortsätt blogga- ett nöje för oss intresserade!)
  Den andra anledningen är kanske läsarkategorin, når bloggen bara ”redan frälsta”? Vore synd på ett sätt men absolut ingen anledning att sluta.

  Mari

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.