Kultur och attraktiva städer

I Lund finns sedan många år Kulturnatten. Man var först i Sverige med detta evenemang. Den ägde rum i lördags, och det var 100-tals olika kulturevenemang att välja på från tidig eftermiddag till sen natt. Lund har ett fantastiskt kulturutbud, som man till vardags behåller mycket för sig själv. Men på Kulturnatten, den tredje lördagen i september, blir det synligt.

Foto: Pontus Tideman , Sydsvenskan

Själv lyckades jag få in 3 gallerier, en konsthall, 3 konserter (Bleckhornen, Accordian och Jonas Hellborg) och ett föredrag om hur Lund skall kunna bli kulturhuvudstad 2014. Höjdpunkten var helt klart Jonas Hellborg, den världsberömde basfantomen från Lund. Högt uppe på Västra Stations ingång, och tusen människor nedanför. Funk, slap-bas och mycket som lät som Pink Floyd och Emerson, Lake and Palmer (om nu nån minns dom).

Att en attraktiv stad måste ha ett attraktivt, levande kulturliv är självklart. Lika självklart är att kultur bidrar till att göra staden attraktiv. Satsningar på kultur blir en del av stadsutvecklingen.

Frågan om vad som gör städer attraktiva har intresserat mig allt mer under senare år. I lördags diskuterade jag i en debattartikel i Sydsvenskan hur Lund skulle kunna arbeta för att bli kulturhuvudstad 2014. Jag tror man måste anstränga sig rejält. Umeå, Kalmar och Gävle som man konkurrerar med ligger inte på latsidan.

Här kommer lite tips – för Lund och kanske för andra städer som vill arbeta på att bli en attraktiv stad.

Min artikel Sydsvenskan 23/9 2006

Artikel i DN om kulturhuvudstadskandidaterna

Idag startar jag en ny serie:

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: bilavvänjningskursföreståndare.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.