Miljön och trängseln väntar inte till 2010

Dagens Nyheter, den stora tidningen, skriver idag på ledarplats en lång klok betraktelse över hur man kan hantera problemet med trängselavgifterna och de folkomröstningar som genomförts. Jag hänger med ända fram till slutsatsen.

Tanken bygger på att det är viktigt att man gör om skatten till en avgift. För då kommer alla att tycka att det är bra med avgifter eftersom man då ser att de går tillbaka till regionen. Och då måste man invänta ett val, eftersom det krävs en grundlagsändring.

Tanken är naturligtvis rätt. Det blir lättare att sälja idén om man vet att pengarna inte försvinner ner i ett svart hål i statskassan. MEN detta borde man kunna lösa genom en överenskommelse mellan staten och Stockholmsregionen, i väntan på en grundlagsändring!

Alltså: starta omdelbart systemet igen, efter att ha infört diverse förbättringar. Skriv ett avtal mellan Stockholmsregionen och staten, ta första beslutet om grundlagsändring, och fatta sedan nästa beslut vid valet 2010. Men låt inte miljön och trängseln vänta till 2010! Det vore att verkligen visa statsmannaskap!

Länk: DN:s ledare 21/9 2006

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.