Sluta inte med dumheterna!

Billobbyn är som alltid på krigsstigen. De känner sig hotade av varje liten diskussion om att bilar inte bara innebär fördelar (vilket de definitivt gör) utan även ger betydande nackdelar. I många städer i Europa genomförs sedan 6 år tillbaka den 22 sept ”I staden utan min bil”. Det innebär att man gör olika åtgärder, som ibland innebär att man symboliskt stänger av några gator, för att visa hur en mer bilfri stad skulle kunna se ut.

Detta retar en del. I dagens GP finns en ledarkrönika om detta:

Allvarligt talat så är det på tiden att man slutar upp med dumheterna. Att försvåra för människor som behöver bilen är vansinnigt. Vill man på allvar minska trafiken finns det bättre åtgärder att ta till än att stänga av gator. Till exempel bör kommunen förbättra kollektivtrafiken så att den blir ett rimligt alternativ för dem som faktiskt skulle kunna lämna bilen hemma.

Att bilen behövs beror på att vi byggt ett samhälle där den behövs. Det finns, mej veterligen, ingen naturlag som anger att bilar behövs, eller? Det började redan under början på 1900-talet, när bil- och oljebolagen köpte upp spårvägssystem i USA och helt enkelt la ner dem, för förbättra möjligheterna för bilen. Att det finns stora externa köpcentra i varje svensk kommun beror på att samhället byggt ett vägnät som möjliggjort dessa centra osv osv.

Om vi skall klara framtiden med klimatförändringar, höga drivmedelspriser, trängsel etc är det helt klart att vi behöver en ny syn på transportsystemet. Och den kommer att innebära mängder med åtgärder: renare fordon och bränslen, restriktioner och trängselavgifter i de större städerna, bättre kollektivtrafik och det kanske viktigaste: en förändring av hur vi ser på bilen. Och i det perspektivet är det ingen dumhet att stänga av några gator för att visa för folk att det också finns andra sätt att förflytta sig än per bil.

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: stadsregissör

Länk: GP-artikeln

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.