Varför är det alltid OK att köra för fort?

I dagens Sydsvenskan skriver Emily von Sydow, ”journalist och författare bosatt i Bryssel” enligt den tecknade bild-bylinen, om hur hon under sommaren kört för fort i 8 europeiska länder, men bara bara åkt fast i ett. Stolt konstaterar hon att vi alla är ögontjänare, och att bara den nederländska polisen i Utrecht tog henne när hon körde 57 km/h istället för tillåtna 50 km/h.

Sen berättar hon om Ewa Hedkvist Petersen, socialdemokratisk EU-parlamentriker, som lagt fram en rapport om europeisk trafiksäkerhet, och blandannat pekat ut det kommande europeiska satellitsystemet Galileo som ett möjligt sätt att styra så att folk håller hastigheten.

Visst är det konstigt att det är OK att stjäla andras säkerhet, men inte deras saker? Jag minns att jag fått berättat för mig om en trafiksäkerhetskonferens här i Lund, kanske nån gång på 70-talet, och alla talarna gick upp i talarstolen och berättade förläget eller stolt att ”ni vet hur det är, när jag körde hit så körde jag också för fort”. Då stegade den legendariske sociologiprofessorn Joakim Israel fram och sa ungefär så här ”i morse när jag cyklade hit blev jag plötsligt hungrig, så jag gick in i en affär och stal ett äpple”.

Det gick ett sus genom salen, men sen utvecklade Israel tanken om att köra för fort är ungefär som att stjäla, man tar inte bara av sin egen säkerhet, utan även andras. Och det är dessutom en olaglig handlig, precis som att stjäla ett äpple.

Jag har burit med mig denna berättelse, som jag tror att jag fick höra av Christer Hydén, en annan legendarisk professor, i det diskussionstäta fikarummet på Inst för Trafikteknik, LTH. Efter någon av dessa diskusisoner med Christer och andra trafiksäkerhetsforskare där, bestämde jag mig nån gång på 80-talet att försöka att inte köra över hastighetsbegränsningarna. Oftast går det bra – men visst händer det någon gång att man ändå kör för fort. Vissa vägar talar ibland ett helt annat språk än skyltarna. Men jag försöker alltid.

Kanske kommer Galileo, med hjälp av ISA, Intelligent Stöd för Anpassning av hastighet, att göra det ännu enklare.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.