Att köpa sig fri – miljöåtgärder här och där

För några dagar sedan skrev Fredrik Reinfeldt och Andreas Carlgren en debattartikel om allt de ville göra åt klimatet – dvs att de ville stödja Tyskland i förslaget att EU skulle minska sina koldioxidutsläpp med 30% till år 2020, räknat från 1990. De konkreta åtgärderna lyste med sin frånvaro. Dvs precis som den förra regeringen – mycket snack och lite verkstad.

Nu får det hela sin förklaring. I dagens Sydsvenskan finns en intervju mer Re infeldt där han säger:

”Sverige måste väl göra något konkret?
– Jo, det är ju syftet. Det EU nu gör är att försöka samla sig kring en samsyn, som sen ska följas av en politik. Men vi får inte pressa ut miljöpåverkande jobb ur Sverige. Vi löser inget med att produktionen flyttas till Kina. Snarare än att anstränga oss ytterligare en krona här i Sverige bör vi kanske skicka miljöbistånd till Vitryssland. Där får en mycket mindre insats enormt mycket större påverkan på utsläppen av växthusgaser. Det är den typen av globala insatser jag vill tala om. ”

Visst har han rätt om att det ibland kan var smartare att satsa pengarna i utvecklingsländer, där de kan få större effekt i krona per kilo minska koldioxid. Så långt allt gott och väl.

Problemet är att detta inte på något sätt undandrar oss vårt ansvar att minska utsläppen även i Sverige. Vi måste göra allt vi kan för att effektivisera och minska vår miljöpåverkan även i Sverige. När läget är sådant att det behövs 6,7 jordklot om alla lever som jag, och förmodligen minst lika många om alla lever som Fredrik Reinfeldt, så är det en självklarhet att även vi måste göra åtgärder.

Men om detta talar inte Reinfeldt. Han tycker att ”Snarare än att anstränga oss ytterligare en krona här i Sverige bör vi kanske skicka miljöbistånd till Vitryssland” , implicit att vi kan fortsätta leva precis som idag….

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: åtgärdsexportör

Länk:
Sydsvenskans artikel

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.