Livscykelanalyser gör livet svårare…

Har många gånger förundrat mej över hur svårt det blir när man på allvar försöker greppa miljökonsekvenserna av olika bränslen och energislag fullt ut. Amerikansk majsetanol tycks ju t ex inte vara särskilt bra med avseende på hur mycket koldioxid som släpps ut.

Inte ens kärnkraften går fri. Det tyska Ökoinstitutet tillsammans med högskolan i Kassel har utarbetat en modell för att kunna analysera så kallade dolda utsläpp för olika produktionsprocesser. Enligt denna modell ger en kilowattimme el från kärnkraft i Tyskland ungefär 31,4 gram koldioxidutsläpp. Om avfallshanteringen och nedmonteringen av reaktorerna räknas in blir utsläppen ännu större.

Ett effektivt naturgaskraftverk, som producerar både el och värme, skulle enligt modellen faktiskt producera mindre koldioxidutsläpp, nämligen 29,3 gram per kilowattimme. Räknas alla steg in i energiproduktion från vind och bioenergi leder även dessa till vissa koldioxidutsläpp, men på en avsevärt lägre nivå.

Beräkningarna av de totala utsläppen i hela produktionscykeln är de verkligt intressanta och de visar alltså att kärnkraften inte alls är oskyldig till klimatpåverkan.

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.