Bara fulresor i Bara?

I eftermidag har jag suttit i spånmöte med två kreativa personer: Christer Dahlskog och Maja Manner från Damanco. Damanco är ett företag som sysslar med att åstadkomma förändring. Christer är gammal reklamman som tröttnat på att försöka påverka enbart genom reklam. Nu jobbar han tillsammans med bl a Maja som är filmare mm i Damanco för att starta processer som leder till ökad hållbarhet. Och det går bra för Damanco. Tillsammans försöker vi finna vägar bl a för att skapa ett spel om hållbara transporter.

Av Christer D fick jag idag ett nytt ord: fulresor. Jag tror att han med det menar (eller kom han på ordet medan vi spånade?) sådana onödiga resor som inte behövs eller skulle behövas om man planerade klokt.

Och det gör man ju inte alltid. I Sydsvenskan har man under senare tid kunnat läsa om hur man i Svedala kommun, intill den lilla orten Bara, inte långt från Malmö, planerar för ett jätteprojekt med äventyrsbad, golfbana och hotell. Man räknar med 150-200 arbetstillfällen. Hur många besökare som anläggningen skall ge framgår inte – de måste räknas i tusentals om det hela skall löna sig.

Hur har man då planerat för trafiken till anläggningen? Jo, hotellet och äventyrsbadet ligger ca 2 km från huvudvägen, dvs det blir omöjligt att försörja med busstrafik. Och alla som kommer med bil får köra 4 km extra jämfört med om man lagt anläggningen ut till vägen. (Allt detta kan man se på en kartbild som bara finns i papperstidningen).

Vi måste sluta planera på detta sätt om vi skall skapa ett hållbart transportsystem. Anläggningar som denna, som genererar massor av trafik, bör prövas enligt Miljöbalken, precis som Landskronas miljöchef Högni Hansson förslog häromdagen när det gäller externhandel.

Och hade jag varit PEAB, som skall bygga anläggningen, hade jag allvarligt funderat på var en anläggning som denna bör ligga i en framtid med betydligt dyrare transporter.

Och då skulle vi kunna undvika många fulresor.

Länkar:

Damanco
Sydsvenskan om planerna i Bara 1
Sydsvenskan om planerna i Bara 2
Sydsvenskan om planerna i Bara 3
Högni Hansson om externhandeln

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.