Energieffektivistering är nödvändig

Sitter på sjukhuset under förmiddagen för att göra en test av om jag är laktosintolerant. Vilket jag inte tror, men har man haft ont i magen några gånger så startar vissa utredningsprocesser. I vilket fall har man gott om tid att läsa tidningen, och svara på mail etc.

I dagens DN skriver författern och debattören Anders Isaksson om Reinfeldts omsvängning till klimathjälte, vilket jag kommenterat på bloggen för några dagar sedan. Det kunde blivit en intressant ledare, men som så ofta med Isakssons krönikor så missar han målet.

Efter en inledande intressant betraktelse om Clarence Birdseye, mannen som uppfann kylskåpet i mitten på 1920-talet, så tycks resten fokusera på hur tråkiga politikerna är som pratar om att spara energi när de istället kunde ha roligt och bygga ut kärnkraften.

”Numera vacklar energipolitiken mellan det upplevda tvånget att försaka och det högst reella tvånget att främja tillväxten. ……..Så när Fredrik Reinfeldt nu grunnar på sin berättelse är frågan är frågan om han vågar bryta den blandning av besparingsmani och beröringsskräck inför elektriciteten som sedn 1970-talet präglat energipolitiken”.

Men för tusan – till och med en författare borde veta att elektricitet bara är en distributionsform och inte ett energislag. Det han menar – vilket framgår i klartext på andra ställen i artikeln – är kärnkraften.

Och jag vet inte vilken värld herr Isaksson lever i. Men visst kan man kalla det tvång att vi behöver effektivisera energianvändningen. Men inte måste det handla om att försaka alltid. Jag har svårt att förstå tjusningen i att använda onödigt mycket energi för något som kan göras effektivare, men lika bra. Om vi använder lågenergiglödlampor, tvättmaskiner som drar mindre energi, bilar som förbrukar mindre bränsle, etc så vinner vi alla på det, även Anders Isaksson.

Enda sättet att åstadkomma en sådan energieffektivisering är att priserna på energin avspeglar alla de externa effekter som energiproduktion medför. Därför är det rätt att höja energiskatter och koldioxidskatter.

Länk:

Isakssons kolumn

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.