Att klimatkompensera eller inte klimatkompensera

Idag klimatkompenserade jag för vår Londonresa. Jag använde Climate Care som DN har fixat en svensk variant av. Där investeras pengarna i CDM-projekt, (Clean Development Mechanism) som leder till förbättringar i utvecklingsländer.

Blev förvånad över hur lite det kostade. Vi 4 tillsammans ToR Köpenhamn-London släppte ut 0.93 ton. Detta kostade 98,22kr att kompensera och då fick man ett tjusigt diplom i pdf som man kan skriva ut…

Medelpersonen i Sverige släpper ut 6 ton koldioxid per år. Det skullde då kostar ca 600 kr/person att klimatkompensera för hela utsläppet. Om Stern har rätt att vi behöver lägga 1% av BNP på klimatåtgärder så handlar summan om 2700 kr/person.

Problemet är att det inte bara handlar om att fortsätta som förut och sen köpa utsläppsrätter. Den höga energi och resursförbrukning som gett de höga koldioxidutsläppen är helt enkelt inte hållbara ur andra synvinklar. Energitillgången är inte oändlig, vattentillgånegn är inte oändlig, metalltillgången är inte heller oändlig osv.

Men jag tycker det är bättre att göra något än att inte göra något alls. MEN – det första vi måste göra är att effektivisera – dvs minska förbrukningen – genom att resa mindre – och smartare – och med mindre energiförbrukning.

Och är det slutligen bestämt: trängselavgifterna i Stockholm kommer åter den 1 aug, som tidigare meddelats. Skönt! Inga andra nyheter än de som tidigare varit kända.

Länkar:
DN:s variant av Climate Care
DN om trängselskatten

3 kommentarer
  1. Peak-Pelle
    Peak-Pelle says:

    Så sant.. co2 hit eller dit, problemet är peak oil.
    Det spelar ingen roll om ”Svensson” planterar träd efter Thailandsresan, nettot av den olja resan bränt upp är uppbrända för alltid.

    Svara
  2. Christer Ljungberg
    Christer Ljungberg says:

    Det är två olika saker. Visst når vi peak-oil 2008-2018. Men vi komemr att ha olja ha olja under lång tid framöver. Däremot blir den dyrare och dyrare. Frågan är då vad som kommer efter. Kolanvändningen ökar, och man kan syntetisera kolet till olja, när oljan stigit så mycket i pris att detta blir lönsamt. Och kol finns det ingen brist på. Alltså måste vi fortsätta att effektivisera och på olika sätt söka minska kolanvändingen. Och då kan utsläppsrätter, eller utvecklingsprojekt i utevklingsländer vara klokt. Trädplantering tror jag mindre på i längden.

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.