Rätt och fel om matens resa

Vi flög hem från London igår, mycket nöjda. Nöjda med allt utom att vi missat att vi skulle flyga från London City Airport och inte från Heathrow. När jag måste flyga undviker jag alltid att flyga från sk city-flygplatser. Flyger t ex aldrig från Bromma. Och anledningen är att de ligger på ett sätt som gör att flygplanen stör de kringboende på ett oacceptabelt sätt. Att spara kanske 20 min på transfertiden för detta är inte hållbart. Jag anser att Bromma borde lagts ner för länge sedan.

Och så kan vi läsa om att forskaren Ulf Sonesson på Institutet för livsmedel och bioteknik kommit fram till att det är våra hemtransporter från affäreren till hemmet som står för större andel av matens utsläpp än alla de tidigare transportena i kedjan.

Det principiella resultatet har varit känt under lång tid, men det är bra att nu får siffror på det också. Men i en sak har Sonesson fel:

”Men att åka till en stormarknad och veckohandla behöver inte vara sämre än att åka flera gånger till en närmare butik. Det är det sammanlagda bilresandet som spelar roll, poängterar han.”

Jo det är sämre! Vi på Trivector har i flera undersökningar studerat just detta. Resor till externhandel ger mer utsläpp än om inköpen skulle gjorts flera gånger i en närmare butik!

Länk:
DN om Sonessons forskning

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.