Shop till you drop?

I många städer finns fenomenet att affärer av samma typ lägger sig på samma gata, eller i samma område. Det kan vara klädaffärer, skoaffärer, elektronikaffärer eller musikaffärer.

Idag har jag och sonen tillbringat en god stund på Denmark Street, en tvärgata till Charing Cross Road, ungefär mitt emot Foyles (den största bokhandeln). Denmark Street rymmer nämligen kanske 10 stycken gitarraffärer. Vi har provat oss igenom Gibson jazzgitarrer, Martin D45:or, en Hagström ackustisk osv. Ganska trevligt, och med många trevliga affärsinnehavare och expediter, som gärna låter en prova, även om de kanske inser att det nog inte blir något inköp just idag. Det blev några set strängar och gitarrböcker.

Sen gick vi till Foyles där man kan tillbringa hur lång tid som helst. Vi fikade på det nya jazz-caféet på ansra våningen. Goda ekologiska produkter och jazz därtill. För egen del köpte jag sen bl a en bok av Andrew Simms ”Tescopoly – how one shop came out on top and why it matters”. Simms skriver om hur Tesco i Storbrittanien, som WalMart i USA, totalt dominerar daglivarumarknaden. Med allt vad det betyder av tuffa krav på leverantörer, stadsplanerare etc.

Simms har skapat ordet ”Clone towns” som ett namn på det fenomen som vi ser även i Sverige. Dvs att alla städer snart har identiskt utbud av affärskedjor, och därmed tappar sin identitet. Mer om detta en annan gång.

Min egen shopping har annars inskränkt sig till strängarna, två böcker, en skjorta från Brooks Brothers, och en annan skjorta från C.O.S., H&M:s nya lite flashigare affär på Regent Street.

Ikväll har vi sett musicalen ”Spamalot”, byggd på Monthy Pytons ”Holy Grail”. Underbart roligt i två timmar. Jag skrattade så tårarna rann. Det var värt de löjligt dyra biljetterna. Som ett studentspex gånger hundra.

Om du skall till London de närmaste månaderna har du nu fått två kanontips på shower: Blue Man Group och Spamalot. Båda underbara skapelser. Som London.

1 kommentar
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Tesco har för övrigt lobbat en tid för att ”lokal handel” ska definieras av att man kan nå den inom 30 minuters bilresa. Att jämföra med dagens definition (tydligen) i det brittiska regelverket på 15 minuters bilresa (har inte satt mig in i detaljerna om vad som menas med detta). Tesco vill alltså kunna satsa på större men färre butiker….

  Det gav i förra veckan upphov till en mycket rolig skämtteckning i Times (tror jag att det var) av Einstein som försöker cykla med matkassarna på styret och uppgivet muttrar att vad som menas med ”nära” uppenbarligen är ett relativt begrepp, eller till och med godtyckligt… Äsch, det går ju inte att försöka beskriva – måste ses…

  Cheers!
  Daniel Svanfelt

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.