Jakten på den femte finheten?

”Jakten på den femte friheten” är temat på Lunds kulturhuvudstadssatsning. Det är en form av kommentar till EU:s fyra friheter på det ekonomiska området: fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft. Till detta vill Lund lägga en femte frihet, ”som skall möjliggöra för individen att kunna placera sig själv i meningsfulla, hållbara och begripliga sammanhang”.

Jag gillar kultur i alla dess former. Från populärkultur som Star Wars och The Ark, via Picasso och Christo, till Arvo Pärt och Ingemar Bergman. Men jag har inget som helst behov av att låsa in kulturen i en fisförnäm och svårtillgänglig bur av akademisk snobbism. Kultur skall beröra och underhålla, ställa frågor och ge idéer. Men det är inte samma sak som att vara svårtillgänglig.

Jag gillar Lund, men ibland blir jag så j-a trött på vissa fisförnäma, akademiska förhållningssätt i staden.

Synd, för jag gillar verkligen idén med Lund som kulturhuvudstad….

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.