Om 10-15 år har vi kommit ur bilismens slaveri?

I Lund pågår just nu ECOMM20007, årets europeiska konferens om Mobility Management. Mobility Management är ”mjuka åtgärder för att påverka resan innan den startat”. Mer än 300 personer från Europa, USA, Kanada och Japan lyssnar i två och halv dag på massor av intressanta föredrag i detta ämne.

Konferensen är i år arrangerad av Lunds kommun, men vi på Trivector har varit djupt engagerade. Jag har under förmiddagen varit moderator för inledningsanförandena. De flesta var mycket bra och vi fick med kommunikationsministern på förinspelat anförande (hon satt i regringssammmanträde och kunde inte delta.

I slutet av denna inledningssession hade vi en paneldiskussion med de tre huvudtalarna: John Whitlegg, professor från York, Peder Jensen, European Environment Agency och Muriel Beser Hugosson, Trivector.

När jag tog upp frågan om framtidens bränslen menade John att frågan var fel ställd. Framtidens fordon är inte bil och därmed behöver vi inte frmatidens bränslen. När jag då menade att vi inte kommer att kunna ställa om så snabbt, och att vi därför behöver nya bränslen, menade John att så sa man om slaveriet också! Och att vi kan räkna med att inom inom 10-15 år så är bilen inte norm längre!

Kommentarer?

Länkar:
ECOMM-konferensen
Åsa Torstenssons tal

3 kommentarer
 1. Micke
  Micke says:

  Oj! Vad ska man säga, verkar ju väldigt optimistiskt. Har mycket svårt att tro att bilen inte kommer att vara vårt viktigaste resmedel om bara 10-15 år.

  Och för övrigt behövs väl förändring snabbare än så, vilket jag tror en del alternativa bränslen kan bidra till.

  /Micke – student

  Svara
 2. David Larsson
  David Larsson says:

  Det är väl utmärkt att fler lyfter upp att vi måste ta saker i rätt ordning; först transportstruktur, sedan drivmedel.

  Och det borde vara möjligt att bryta bilberoendet med attraktiva tåg och expressbussar kompletterat med bilpooler och lättillgänlig cykelservice i alla tätorter.

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Det stämmer. Peak oil kommer att se till att både massbilism och flygturism försvinner. Dock kommer även bussar och andra dieseldrivna kollektiva resmedel få det svårt.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.