Mikael Blomkvist, Gunnar Barbarotti, Jacob Colt och jag

Solen håller på att gå ner över Köpenhamn. Fåren ute på strandängen står och minglar om dagens gräskvalitet. Det är en av de sista dagarna på vår långa sommarvistelse i Barsebäckshamn, fast vi redan fuskbott inne i stan ett par dagar denna vecka för att få ordning där. Fast idag ville vi vara här eftersom det var ”Sillens dag” i hamnen. Trevligt (fast jag inte gillar tradjazz) och goda sillinläggningar att provsmaka. Hustrun hade som vanligt sån tur i lotterierna att det nästa blev pinsamt.

Konstaterar att det varit en bra sommar trots en del skyfall. Har hunnit med 7,5 romaner, vilket känns bra. 6 av dessa har varit deckare, och alla faktiskt riktigt bra. Jag brukar inte läsa så mycket deckare, utan brukar växla med andra typer av böcker. Det har blivit många mord i sommar, gissningvis 15-20 st. Dessutom har jag läst ”Heat: how to stop the planet burning”, av George Monbiot, om klimatförändringarna och hur vi kan lösa dem, och det är också en thriller värd namnet.

Böcker är otroligt viktiga för mej. De ger mej idéer, fakta, avkoppling, insikter, skratt, gråt och underhållning.

De här romanerna har jag läst i sommar:

John Irving, ”Tills jag finner dig”.
Den här boken köpte jag redan förra sommaren, men kom inte igång att läsa den förrän på våren. Halva boken återstod när sommaren började. Irving är min favoritförfattare, alla gengrer. ”Tills jag finner dig” är en typisk Irving, om Jack Burns uppväxt tillsammans med sin tatuerande mamma Alice, i ständigt sökande efter sin pappa. En helt underbar bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag har läst alla Irving och denna ligger i topp tre. Sommarens bästa. Trots Stieg Larsson. 780 sidor.

Stieg Larsson, ”Män som hatar kvinnor”.
Som många andra har jag läst Stieg Larsson-trilogin i sommar. De som följt min blogg vet att jag var förtjust. Denna första bok presenterar trilogins huvudpersoner, journalisten Mikael Blomkvist och den mystiska Lisbeth Salander. Lite femtitals-Maria Lang-varning över den isolerade bruksmiljön. Men man glömmer det snabbt – spänningen och tempot är på topp. Gåtan om vad som hände med Harriet blir snabbt intressant, liksom vem Lisbeth Salander är. 566 sidor.

Stieg Larsson, ”Flickan som lekte med elden”
Andra delen i trilogin är egentligen den första delen av den berättelse som finns i del två och tre. Ett antal mord på journalister knutna till Millenium, tidningen där Blomkvist jobbar, och upptakten till en förklaring av varför Salander är som hon är. Paolo Roberto är med som sig själv och Salander investerar ett stort antal miljoner i Percy Barneviks gamla våning – bara en sån sak. Lika spännande som ettan, och slutar med en cliff-hanger som gör att du omgående måste läsa trean. 634 sidor.

Stieg Larsson, ”Luftslottet som sprängdes”
Sista delen är precis lika gastkramande som de båda tidiagare. Larsson skriver så du knappt kan gå på toaletten utan att ta boken med. Allt får sin lösning – men inte alltid som du tror. Salander träffar både brorsan och farsan. Ingen mysig familjeträff där inte. Millenium-trilogin är de bästa deckare jag läst! Har du dem kvar – var glad. 704 sidor.

Susanna Alakoski, ”Svinalängorna”
Svinalängorna har ett coolare namn än vad boken är. Boken handlar om Leena vars föräldrar är periodare. De första två tredjedelarna handlar om hur föräldrarna och deras vänner super och knullar. Den sista tredjedelen bara om helvetet när föräldrarna övergått till att bara supa. Jag skrev mer om boken den 13 juli. 260 sidor.

Håkan Nesser, ”Människa utan hund”
Spännade första bok i en ny serie deckare av Nesser. Jag läste aldrig van Veeteren-böckerna, eftersom jag inte gillade idén med en fiktiv stad i ett fiktivt land. Däremot har jag läst alla Nessers övriga böcker. Den här boken handlar om några syskon med makar och barn som samlas hemma hos föräldrarna en sista gång innan föräldrarna skall sälja huset och flytta till Spanien. Det slutar inte bra. Vem är mördaren? Polisen som löser det hela heter Gunnar Barbarotti och är varken trött eller lyssnar på klassisk musik. 524 sidor.

Håkan Nesser, ”En helt annan historia”
Bok nummer två om Gunnar Barbarotti är lika bra som ettan. Ett antal personer, till synes helt oberoende av varandra, mördas en efter en efter det att Barbarotti fått retsamma varningsbrev. Allt ihop hänger samman med en semester i Bretagne för 5 år sedan. Mördaren är inte den du tror. 587 sidor.

Dag Öhrlund & Dan Buthler, ”Mord.net”
På internet kan du beställa allt – även mord. Men du måste samtidigt göra din insats för en annan människa med liknande behov. Mord i Australien, Ryssland, Storbrittanien hänger alla ihop via nätet. En riktigt spännande historia som får sin upplösning bl a med hjälp av den svenske polisen Jacob Colt. Det blir fler böcker om Colt, berättade Dag, som är gift med en av hustruns barndomsvänner, när de var hemma hos oss förra veckan. Tvåan är redan skriven men vad den handlar om är ännu en hemlis. 444 sidor. Läs mer om boken här.

Alltså – åtta mycket bra böcker som jag kan rekommendera allihopa.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.