Musik och krig

I går var vi på musikfestivalen i Vik på Österlen. Jag skrev om den förra året också. Några fantaster fixar en väldigt trevlig musikfestival på en sommarstugetomt i Vik. Och artisterna är blandade på ett spännande sätt. Tack till Marc och Peter och ni andra som fixat det hela. Inramningen är superproffsig med kanonbra ljus- och ljudrigg, snygg scen och blandad publik.

I går fick vi höra Jan Sigurd läsa ur sina böcker, en sorts litterär stand-up. Mycket bra och trevligt. Fast vi hade gärna hört honom lira piano och sjunga också.

Sen kom bluesmannen Svante Sjöblom. Namnet antydde att det kunda handla om en man i min ålder, men det visade sig att Svante var i 20 års åldern men med en röst som en svart bluesman i 70-års-ådern. Svante och hans medmusiker i Sailors spelade klassisk sorgsen Lousiana swamp-blues. Bra, men hade varit ännu bättre om Svante vågat sjunga lite mer som Svante och inte bara kopiera sina svarta idoler.

Nästa band var balkanmusikgruppen Hojfen Balagan från Lund. Jag har hört dem vid ett antal tillfällen förut, blandannat beroende på att dottern känner flera av musikerna i bandet. Väldigt skickligt och välspelat och medryckande. Men i mina otränade öron låter de olika låtarna alla likadant.

Jag börja förstå nu hur alla inbördeskrigen på Balkan startat;

– Grabbar no spelar vi Bosch, Bosch!
– Men den spelade vi jo just!
– Nej det var jo Ilia bora siva….
– Nej, nej de spelade vi jo forut…

Och så vips är bråken igång.

Sista framträdandet vi såg innan det var dagst att styra bilen mot Barsebäck igen var gitarristen Krister Jonsson och eld-konstnären Tin Josefsdotter. Suggestiva sequenser-loopade gitarrslingor rasande skickligt framförda av Krister, medan Tin svingade olika eldbefängda verktyg i luften. Mycket vackert och nästa urkultliknande stämning.

En fantastisk afton som fler borde uppleva. Jag gissar att ett par hundra Vik-bor besökte festivalen. Och de fanns kanske inte plats för så många fler på den lilla sommarstugetomten. Men nästa år, första helgen i augusti så vet du var du skall åka om du är i Skåne och intresserad av musik och kultur.

(Foto: Hampus Ljungberg)

Länk:

Musikfestivalen i Vik

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.