Nytt läge? Nästan ingen somnade

Höstens föreläsningsturné har börjat cch jag sitter på tåget som är i Lund om 30 min. Efter vårens intensiva föreläsande i Sverige , Bryssel och Washington startade jag idag med Norrköping. Norrköping skall uppdatera sitt ”kommunikationsprogram” som är ungefär det som vi brukar kalla trafiksstrategi numera.

Det är intressant hur intresset för kopplingen klimat, miljö och trafik nu tycks mer intressant än bara för ett år sedan. Nästan inga politiker eller tjänstemän somnade. Ingen sa att det finns forskare som inte håller med om att klimatfrågan är ett problem, och många ställde intressanta frågor.

Norrköping har ju ett bra läge eftersom man har kvar sina spårvagnar. Att bevara, utveckla och bygga ut detta system som kan bilda grunden för det hållbara transportsystemet blir en viktig uppgift.

Sitter och jobbar med nästa uppdag som jag skall genomföra på torsdag. Då skall jag föreläsa för Vägverket i Skåne som har sin årskonferens på Ronneby Brunn. Det ingår också att jag skall hålla i en paneldiskussion med cheferna där, och med generaldirektören Ingemar Skogö. Då skall jag blandannat fråga honom om den nya inriktningsplanen där det finns en tydlig tvehågsenhet. Man konstaterar att trafiken kommer att öka (av nån sorts naturlag). Man konstaterar också att de förbättringar man gör i infrastrukturen ytterligare kommer att öka trafiken, och att man därför bl a måste se till att samhällsplaneringen måste bli transporteffektivare – vilket betyder att man skall minska trafiken. Hur får man detta att gå ihop?

PS I mina iPod rullar Prince nya ”Planet Earth”. Måste vara hans bästa på många, många år. En suverän blandning av pop, jazz, soul och rock som bara Prince kan fixa. Lyssna på ”Guitar”: ”I love you baby, but not as much as I love my guitar” (det märks eftersom Prince är en av världens bästa gitarrister) eller ”The One U Wanna C” (perfekt upptempolåt som får dej lycklig hela dan!) Rekommenderas varmt! DS

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.