Landet utom sig 2.0

Svenska städer är fantastiska. Men stämmer bilden av dem som vi får av den Stockholmsfixerade mediavärlden? En ny svensk sajt har tagit fasta på detta. Så här står det:

”Bilden av vårt land skapas huvudsakligen av välutbildade, välbeställda människor som hellre äter sushi än varm korv och, när det är dags för en fika, beställer en caffe latte på en coffee shop i någon glassig galleria. Men för varje inglasat köpcentrum finns det tusentals kommersiella byggnader i gravt förfall och för varje coffee shop hundratals fik där man inte kan stava till espresso macchiato. Rätten att skildra vårt land får inte bara tillhöra den i medievärlden välrepresenterade övre medel- och överklassen, en grupp med sin egen agenda som knappast innefattar en sanningsenlig skildring av tillståndet i vårt land. Vi vill slå tillbaka mot den skeva bild av Sverige som vi dagligen serveras.”


Tingsryd, macken. Foto Per Strandberg

Sajten heter ”Det sanna Sverige” och består av bilder som vanliga människopr skickat in. På vanliga hus i vanliga svenska städer.

För några år sedan gjorde Stadsmiljörådet, där jag är medlem, en tävling som hette ”Tyck om hus”. Folk fick skicka in vilka hus som man tyckte var vackrast i sin ort. Och sen gjorde vi en bok om detta. Jag tror inte det finns många gemensamma bilder i ”Tyck om hus” och ”Det sanna Sverige”. Och det sanna Sverige är avgjort mer intressant.

Att bläddra bland bilderna påminner mycket mer om att bläddra i en av mina tidigare favoritskildringar av Sverige, Lars Tunbjörks fantastiska fotobok ”Landet utom sig”. Samma nerdekade lågprisaffärer, samma ödekänsla i landskapet, samma ödsliga fulhet, men ändå kärlek till objekten och människorna.

Kolla själv!

Länk:

Det sanna sverige

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.