Nu blir det nog fart på miljarderna

Så kom då slutrapporten för sårbarhetsutredningen. Nästan 4000 sidor (inkl bilagor) om hur vi måste förbereda oss för klimatförändringarna. Man har tittat på två olika scenarier, A2 och B2, båda sådana som inte innebär de riktigt extrema varianterna.

Sydsvenskan, som ganska sent upptäckt växhuseffekten, kallar det skräckscenario. DN lyfter fram kostnaden på 100 miljarder.

Jag kan ge mig tusan på att nu blir det fart på miljarderna. För här kan vi sätta igång och bygga saker och det är alltid kul.

Jag saknar totalt perspektivet: ”Hur kan vi göra förändringar som minimerar konsekvenserna?”. Men det skulle innebära att vi tvingas diskutera ökade bensinpriser, livsstilsförändringar, utsläppsrätter osv. Och det är ju inte lika kul som att bygga saker.

Länkar:

Sydsvenskan om utredningen
DN om utredningen
Utredningen

1 kommentar
 1. Bengt Gustafsson
  Bengt Gustafsson says:

  Jag håller med fullständigt. Och dessutom känns det som att det kommer att vara svårt för de flesta att hålla isär åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och åtgärder för att ta hand om eländet de orsakar.

  Att kalla dessa förmodligen modesta uppskattningarna av klimatförändringens följder för skräckscenario låter som att sydsvenskan fortfarande inte riktigt kan erkänna att detta är på riktigt, ”skräckscenario” har man ju lärt läsarna, är det där som ändå till sist inte inträffar.

  Och om man tror att det kommer att kosta 100 miljarder att skydda Sverige har man nog missat minst en nolla, jämför t ex med väg- och järnvägssatsningarna som på en kortare period är 360 miljarder.

  Och hur är det med kostnaderna för miljontals klimatflyktingar som kommer till sverige och ställer krav på bostäder, infrastruktur och så vidare…?

  Om det nu är så kul, så kan vi ju bygga stora spårbilsnät och slippa stora livsstilsförändringar samtidigt som vi får bygga saker!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.