Drop’n shop and shop till you drop

Utanför Malmö ligger Svågertorp, ett externhandelsområde som är väldigt amerikanskt till sitt utseende. (Är inte alla det?). Stort, spaciöst och själlöst. Enda skillnaden mot de flesta är att det finns en järnvägsstation i området. Många parkerar sin bil där och tar tåget över till Köpenhamn.

Vi var där för en och en halv vecka sen för att rekognosera inför ett forskningsprojekt som handlar om genomfartsgator, och hur de påverkas bl a av handel. Klockan var ca 13.00 och området var inte särskilt välbesökt.

Då upptäckte vi att ett nytt? servicehus byggts vid områdets infart. Där fanns bank, snabbmatställen och Drop´n Shop.

Drop´n Shop är ett barnpassnings-etablissemang. Du släpper av barnen och sen shoppar du. För 149:-/mån kan du lämna in 2 barn i ålderna 3-10 år, 4 timmar om dagen. Annars kostar det 80 kr för 3 timmar.

Dessutom har man Friday Night (fredagskväll) för föräldrarna. Varannan fredag har man öppet till 24.00 så att föräldrarna får ledigt. Och kan inta fredagsmiddagen på snabbmatsställena på Svågertorp i lugn och ro.

Nu blir det lättare att leva ännu större del av sitt liv på det externa shoppingscentrat. Man lämnar barnen på Drop´n Shop, och sen åker man bil mellan anläggningarna. Ingen behöver röra sig till fots mer än absolut minimum. Och ingen behöver besväras av skrikande barn som stör shoppandet.

Idag var jag och lyssnade på ”Förklädd Gud” i Lunds domkyrka. Det gymnasium där min son går, Lars Erik Larsson-gymnasiet, spelar detta underbart vackra verk av sagde Larsson (och text av Hjalmar Gullberg) , varje år. Med symfoniorkester, körer och solister.

Texten är naturromantisk med en antydan att nånstans finns det en kraft, en förklädd gud, som ligger bakom den vackra naturen och kärleken.

Bjuder ett människoöga
till stilla kärleksfest
oss, kyliga och tröga,
som folk är mest

lägger, som himmelsk läkning
för djupa själasår,
en vän, fri från beräkning,
sin hand i vår,

synes en ljusglans sprida
sig kring vår plågobädd –
då sitter vid vår sida en gud förklädd

När man sett Svågertorp kan man nog räkna med att han i så fall har semester.

2 kommentarer
 1. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Du har tidigare skrivit att kommunerna har för stor makt över markplaneringen och att det leder till utglesning. Samt att det behövs ett regelverk som motverkar utglesningen.

  Vill du utveckla det? Vad är det som motiverar kommunerna att glesa ut bebyggelsen, det är väl inte ren dumhet?

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  DEt är flera olika processer. Vägverket bygger ut ett kapacitetsstarkt vägnät, som möjliggör lokaliseringar som t ex Svågertorp i Malmö, Valbo i Gävle etc.

  Företagen agerar rationellt och lokaliserar sig där mycket trafik enkelt har god tillgänglighete.

  Och folk som vill bop utanför städerna får möjlighet att göra detta på grund av samma vägnät, plus att man dessutom får göra avdrag…

  Etc…

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.