Eländes elände i Österrike och Sibirien

Om detta varit en vanlig vardagsbetraktelseblogg hade jag säkert skrivit om den stackars 42-årig kvinnan i Österike som suttit inlåst i 24 år, och fött 7 barn som hennes pappa var pappa till.

Men nu handlar denna blogg mer om miljö, och då finns det annat elände att lyfta fram. Det tycks som om metanet i Sibiriens permafrost börjar lösgöras. Metan är en växthusgas som är 25 gånger aggresivare än koldioxid. DN rapporterar om forskaren Igor Semiletov som forskar både i Vladigostok och i Alaska.

Det handlar om de så kallade metan-hydraterna som ligger nedfrusna i bottensedimenten utanför de sibiriska kusterna. Det är världens största kolreserv. Om dessa hydrater tinar upp hjälper det inte om vi så tvärförbjuder varenda bil på jorden, skriver DN.

”Ja, FN:s klimatpanel säger ju att det räcker med ytterligare tre graders uppvärmning för att hydraterna ska börja tina”, sade jag. ”Nej”, sade Semiletov. ”Det räcker med en grad till. Det har redan kommit igång, jag har foton på det.”

Och den som vill läsa mer kan också studera klimatforskaren James Hansens nya rapport ”Tipping point” som säger att vi omgående måste vända trenden med ökande utsläpp – och att den farliga gränsen för koldioxidhal kanske ligge rpå 350 ppm istället för som tidigare sagts 450 ppm. 350 ppm passarade vi redan för ett par år sedan.

Tinar permafrosten lösgörs metangas, och detta tycks alltså redan ha börjat. I tio år har metangashalten inte ökat, men det senaste året har den gjort det. Låt oss hoppas att detta bara är en tillfällig variation. Eller ett stort undantag, som eländet i Österike.

Länkar:

DN-artikeln
Amerikanska myndigheten för oceaner och atmosfär om metanökningen
Ljungbergs blogg om Sibirien 27 nov 2007
Hansens Tipping point rapport

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.