Kan vi lita på teknikens under?

”Du kan lita på teknikens under” sjöng Wilmer X redan 1988. Wilmer X som fyller 30 år idag den 7 april – grattis fast de inte verkar finnas just nu.

Men kan vi lita på teknikens under? I nya numret av Nature ställer tre amerikanska forskare denna fråga. Man pekar på att IPCC i sina scenarier redan byggt in tekniska landvinningar och avkarbonisering av energiframställning på ett överoptimistiskt sätt. Hela 2/3 av de tekniska landvinningar man räknar med är inbyggda i referensscenarierna och skall ske spontant utan någon speciell klimatpolitik.

” Vi anser att dessa antaganden är optimistiska som bäst, och ouppnåeliga som värst, och grovt undervärderar den teknologiska utmaning som ligger i att stabilsera växthusgasernas koncentration”

Man pekar på hur den nuvarande snabba ekonomiska utvecklingen i Kina och Indien ökar efterfrågan på energi, och därmed ökar utsläppen. Detta stämmer inte alls med med den utveckling med minskad energiintensitet som IPCC räknat med under 2000-2010.

”Det råder inget tvivel om att teknologisk innovation är nödvändig – det är den. Frågan är till vilken grad politiken skall fokusera på att motivera sådan innovation? IPPC spelar ett högt spel genom att förutsätta att spontana framgångar i den teknologiska innovationen skall svara för den största bördan i att uppnå framtida utsläppsminskningar, istället för att fokusera på att skapa förutsättningar för att sådana innovationer uppstår.”

Och Reinfeldt konstaterar att världens ledare nu börjar förhandla om fördelningen av hur utsläppsminskningarna skall se ut. För mej är det ingen överraskning: att vara överens om svepande globala övergripande åtaganden är inte svårt. Men vi svenskar blir alltid förvånade över att alla inte altruistiskt tar sin del, och lite till, utan vill förhandla. Sverige har alltid varit världsmästare på internationella åtaganden – även om bara vi själva stått bakom. Kanske en bild av att vi anser att vi är världsbäst – och att alla därför kommer att följa i våra spår automatiskt?

Och visst måste vi som ett av världens rikaste länder gå före på olika sätt. Kanske är tekniken ett sådant område där vi kan visa framfötterna?

Länkar:

Nature-artikeln
DN om Reinfeldt
Wilmer X 30 år

3 kommentarer
 1. Bengt Gustafsson
  Bengt Gustafsson says:

  Wilmer X kanske sjöng om teknikens under 2001, men de sjöng även om dem redan 1987 enligt Wikipedia. F ö såg jag dem på kulturen i Lund 1986 men kommer inte ihåg om denna låt var med i settet.

  I övrigt gör jag vad jag kan för att visa framfötterna tekniskt, även om det inte sker på ett sätt som TriVector uppskattar.

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Enligt Wilmers webbplats så kom Teknikens under 1988. Så står det på min skiva också…

  Och i texhäftet till en av samlingsskivorna kan man läsa att Nisse Hellberg skrev den redan 1983…..

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.