Youghurt och bokslut

En notis i dagens nummer av DI säger att vi slänger 74 ton youghurt varje år på grund av att vi inte får ut allt ur förpackningen. Det låter ju som en gigantisk mängd.

Men det finns lösningar. TetraPak-arvtagaren Hans Rausing äger bolaget Ecolean, som gör smarta förpackningar gjorda av polyeten och krita, som väger lite och som man lättare tömmer.

Frågan är hur bra de är att hälla ur? Fast på Ecoleans webbplats finns filmer där det ser ut att fungera

Idag har vi på Trivector blivit klara med vårt miljöbokslut för 2007. Vi har lyckats minska vår miljöpåverkan jämfört med året innan, och vår verksamhet genererar nu 1,8 ton koldioxid per anställd och år. Resandet har blivit mer koldioxideffektivt – och vi har som jag tidigare skrivit – kompenserat genom att köpa CDM-utsläppsrätter för de 85 ton vi släppte ut.

God natt.

Länkar:

Trivectors miljöbokslut
Ecolean

2 kommentarer
 1. Susanne
  Susanne says:

  Jag hade en kollega för ett par år sedan som alltid åt yoghurt till lunch – ungefär en halv liter varje gång – direkt ur literförpackningen med hjälp av en stor matsked. Den sista halvlitern slevade han i sig efter att noggrant ha klippt upp förpackningen ungefär halvvägs. Jag lovar att han var noga med de sista dropparna och vi kollegor satt varannan dag nästan förstummade över hans bordsskick och minutiösa rensande av förpackningen. Inte förspillde han mycket yoghurt.

  Problemet med att helt tömma förpackningar gäller ju inte bara yoghurt. Värre tycker jag det är med de mjuka tandkrämstuberna. Men faktiskt gör min mamma på samma sätt som min kollega, dvs. klipper upp tuben och drar tandborsten i den tandkräm som finns gömd i slutet. Min tolvårige son har inspirerats av sin mormor och har infört samma procedur här hemma. ”Man måste använda allt och inte släppa ut det i miljön”, säger han. ”Och dessutom sparar det pengar!”

  Svara
 2. Bengt Gustafsson
  Bengt Gustafsson says:

  Är 74 ton mycket på 9 miljoner innevånare? Det är 8 gram per skalle och år. Om vi gissar på att var och en av oss äter 8 kg yoghurt per år är det alltså 1 promille i svinn*. Inte mycket att bråka om tycker jag. Ecolean måste nog tillföra något även i miljöpåverkan under tillverkning och transport om det ska vara intressant att byta ur miljösynpunkt. Förmodligen är det verkliga motivet att förpackningen är billigare att tillverka och därmed ger högre marginal för tillverkaren… Men ofta går ju dessa två mål hand i hand: Mindre resursförbrukning => billigare.

  * Personligen tror jag inte att man lyckas tömma en enliters yoghurt så att endast 1 g återstår. En tesked känns mer rimligt och det är ju 5 g eller 0,5%. För små förpackningar är siffran kanske uppåt 1% vilket kanske inte är helt försumbart.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.