Lära känna varandra, umgås och ha konferens – men var?

Jag brukar inte kommentera konkurrenter här på bloggen. Men ingen regel utan undantag.

I dagens DN finns en artikel med rubriken: ”Vägverket skall spara – reser till Spanien”. Det visar sig att artikeln inte handlar om Vägverket i allmänhet utan om Vägverket Konsult, en sk affärsenhet inom Vägverkskoncernen. Inget statligt bolag, utan en affärsenhet. Och jag tänker inte ondgöra mig här över vad det betyder att konkurrera med en ”affärsenhet” och inte ett vanligt konsultbolag.

Mer precist handlar DN-artikeln om Vägverket Konsult Affärsområde Norr, där 85 personer skall åka på internkonferensresa till Barcelona. Och Vägverket försvarar resan mot reporterns attacker:

– Vi försöker hålla ned kostnaderna. Det här är ett billigt alternativ. Våra konkurrenter Tyréns åker ju till Dubai. Det är inget konstigt. Vi jobbar ju fullt konkurrensutsatt, säger Folke Sandberg, chef för Vägverket Konsults affärsområde Norr.

Och Vägverket Konsults chef Jan Colliander, anser inte att utlandskonferenser är något anmärkningsvärt. – Det är förvånansvärt billigt att lägga det någon annanstans, säger han.

Just så: Konkurrenterna åker till Dubai, vi måste också ut och åka. Och det är förvånansvärt billigt. Den som får betala är miljön.

Ingen, inte heller DN:s reporter (som är en ekonomireporter), ställer frågan om miljön. Att denna typ av korta resor för enbart för nöjes skull inte platsar i ett hållbart samhälle.

I Vägverkets miljöpolicy, som affärsenheten Vägverket konsult lyder under, står det blandannat: ”Vi på Vägverket ska vara föregångare i miljöarbetet och leva som vi lär. Vi ska driva ett aktivt miljöarbete som leder till ständiga förbättringar av miljötillståndet och vi ska förebygga negativ miljöpåverkan.” Och så står det: ”Varje chef ska säkerställa att vi lever upp till lagkraven och att vi har god kunskap om miljöfrågorna och chefen ska sprida miljömedvetande i sitt ledarskap.”

– Vi ska lära känna varandra, umgås och ha konferens, säger Folke Sandberg på Vägverket.

Om man sagt att det handlade om en studieresa tycker jag bilden blivit delvis en annan. Att studera saker på plats kan ge massor av nya insikter och kunskap som svårligen kan inhämtas på annan plats.

Och jag som gnällt högt och intensivt på hustrun som just nu är i Riga för att reka för att hennes revisionsfirma skall kunna flyga dit 200 man i höst för att lära känna varandra, umgås och ha konferens.

Själv vill jag gärna resa på studieresa med Trivector. Oftast åker våra anställda med på de studieresor vi varje år ordnar många av för våra kunder. Men när vi bara skall lära känna varandra, umgås och ha konferens så blir det Tylösand i september. Och i går kväll fick Trivector Traffics Stockholmskontor hedersdiplom av Sveriges Ingenjörer för att vi var ett av 5 företag som gick till final som ”Sveriges bästa ingenjörsarbetsplats”. Trots att vi internkonfererar i Sverige.

PS. Om Vägverket Konsult Affärsområde Norr vill göra något lite för att bättra på den i detta fall obefintliga miljö-imagen så kostar det 2975 Euro att klimatkompensera 85 personer från Umeå till Barcelona ToR på Atmosfair. DS

Länkar:

DN om resorna
Sveriges bästa ingenjörsarbetsplats

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.