De andras liv – STASI here we come

Den svarta kvällen den 18 juni 2008 kommer att gå till historien då Sverige röstade igenom en STASI-lag efter några timmars tricksande med formuleringarna. Och Sverige spelade en usel fotboll och åkte ur EM.

Regeringsformen – en av Sveriges grundlagar – andra kapitlet, paragraf sex lyder: ”Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot … undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.”

Nu är ju inte jag jurist, men FRA-lagens borde ju därmed innebära en grundlagsändring, och sådana måste som bekant ha ett val emellan två beslut. Och därmed borde alltihop vara ogiltigt eller?

Hur f-n kan detta hända? Några timmars putsande på formuleringarna, men samma frihetskränkning i en totalt omodern lag som inte har folkets stöd. Hur kan en liberal regering rösta igenom ett STASI-liknande förslag?

Länkar:
DN 1
DN 2
Sydsvenskan

8 kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Sprid facklan (eller kanske fanan?)!

  Flagga på halv stång i midsommar!

  Visa under vår mest nationalromantiska helg, vad som är viktigast i ett frihetligt Sverige!

  Hala ner flaggan på halvstång och visa din sorg och ditt missnöje över vad vi just förlorat!

  Svara
 2. Rikard
  Rikard says:

  ”Hur kan en liberal regering rösta igenom ett STASI-liknande förslag?”

  Huvudet på spiken! Det finns nog en stor mängd borgerliga väljare som vaknar upp besvikna idag. Hur f*n kunde det bli så här!?

  Svara
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Jag håller helt och hållet med Christer, helt absurt att den här lagen röstades igenom.
  Grundlagen borde sätta stopp för detta tilltag!

  Svara
 4. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Det var en tant som gick förbi mitt fönster nyss! Det ska jag rapportera till Fredrik Federley, hon såg verkligen skum ut!

  Förresten att övervaka internet är alldeles för blygsamt. Folk kan ju skicka hemliga meddelanden inbakade i toalettpappersrullar! Stoppa alla toalettpapperstransporter och rulla ut alla rullarna! För TÄNK om nån terrorist har skickat ett hemligt meddelande i rullen, vågar du ha dom liven på ditt samvete Fredrik Federley?

  Fredrik Federley, Fredrik Federley, Fredrik Federley, Fredrik Federley, talibaner, bomber! Kommer jag in i FRAs tio-i-topp nu?

  Svara
 5. Ulo Maasing
  Ulo Maasing says:

  Att FRA-lagen gick igenom är fasansfullt.

  Först hotar allt att spricka för alliansen, sen slänger man på lite kosmetika – och vips! Några timmar senare har Sverige fått en lagstiftning som hade varit en våt dröm för Stasi.

  Se filmen ”De andras liv”.

  Läs Anna Funders bok Stasiland (finns även på svenska, kom ut på Forum 2005).

  Åk till Tyskland och besök Hohenschönhausen i Berlin. Eller Stasimuseet i Leipzig. Eller…

  Så skapar man ett samhälle där till slut alla misstänker alla, där ingen litar på någon annan och där vem som helst kan vara en angivare.

  Ett samhälle där lösryckt information kan tolkas godtyckligt och få förödande konsekvenser för individen.

  Det är förvisso obegripligt hur en liberal regering kan förse staten med ett unikt instrument för spionage på de egna medborgarna.

  Kombinera dessutom FRA-lagen med vår i övrigt omfattande personregistrering genom personnumren – och snart sagt varje människas liv kan kartläggas i detalj: bankaffärer, resor, shopping på nätet…

  Historien borde ha lärt oss – och inte minst de liberala krafterna – att staten inte per definition är god. Och att stora samhällsförändringar kan ske mycket snabbare än vi nånsin har väntat oss.

  Vem ska då skydda oss mot övervakarna?

  Svara
 6. anders lundberg
  anders lundberg says:

  Hmm… jag tror jag funnit koden, du citerar enligt vad jag förstår grundlagen; Och där står det

  ”Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot … undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse…och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande”

  Med FRA så VET vi ju att det du skriver eller säger inte längre är hemligt… Så enkelt förbigår man alltså grundlagen. Så många bra saker har sagts och skrivits om detta på kort tid nu – och ingen av de verklighetsisolerade Ja-sägarna i riksdagen hör till dem som uttryckt sig vare sig bra eller klokt. Ingen av partierna har väl haft detta som profilfråga i sitt partiprogram precist, så frågan är; Varför ska man prompt driva igenom det, när det väcker sådant ont blod? ja, om man nu ska tala ur rent cyniska politiskttaktiska skäl vill säga. Det enda rimliga vore dock att tänka principiellt, och då finns det bara en rimlig slutsats; Statens allomfattande öga och öra kan inte vara av naturlig godhet,alltid och för givet tagen… Varför man alltså borde avstå en sådan lagstiftning!

  Ord för detta beslut saknas!

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.