Tiderna förändras

Midsommar är över för denna gång. Blandat sol och regn och en trevlig fest med släkt och vänner. Midsommarstången vi byggde och dansade kring (dragspelet kom fram som vanligt, för årets kanske enda användning…) står här nedanför mitt fönster i Barsebäckshamn och har redan börjat vissna.

Bränslepriserna är höga och i Grekland, Italien, Belgien och Spanien protesterar lastbilschaufförer och fiskare mot de höga priserna. Ingen verkar ha upplyst dem om att det höga oljepriset beror på enkla principer som tillgång och efterfrågan. När efterfrågan nu är större än utbudet drivs priserna upp – och det är bara att vänja sig. Billigare kommer det inte att bli. Och efterfrågan i Kina och Indien ökar för varje dag – bl a på grund av att regeringarna där subventionerar bränslet. Inga incitament för att effektivisera och spara där inte.

Och mest av allt är det bra. Det tvingar oss att tänka till, utveckla alternativ och spara på dropparna. Det är precis vad vi behöver om det skall finnas skuggan av en chans att klara klimatmålen. Där forskarna nu säager att vi måste hålla oss under 350 ppm koldioxid i atmosfären, istället för de 450 ppm man pekade på tidigare. Problemet är bara att vi redan nu har 385 ppm. ”Det är så dramatiskt att det inte går att kommunicera….. Det vill säga det har redan gått så långt att vi redan intecknat oss för katastrofala tröskeleffekter”. Orden är Johan Rockströms, chef för Stockholm Reciliense Center och Sveriges kanske just nu tyngsta klimatprofil. I Veckans Affärers senaste nummer finns ett antal artiklar om tillväxt, och om den är helig. Sen Pontus Schultz blev chefredaktör för ett par år sedan har tidningen genomgått en välbehövlig förynging, och har idag en helt annan inrikting med intressanta diskussioner om miljö, CSR och hållbarhet.

Det blir en tuff men viktig match för Sverige som tillsammans med Frankrike och Tjeckien leda EU i rätt riktning. Och diskussionen har redan börjat med press bl a från Sarckozy om sänkta skatter på bränsle. Men Reinfeldt svarar klokt enligt DN i fredags: ”- De höga bränslepriserna beror ju mycket på det höga världsmarknadspriset på olja. Man kan inte trycka ner priset om man menar allvar med vår klimatpolitik”.

Och nu går Saudiarbabien in och säger att man skall producera 550.000 ton mer olja per år. En piss i Missisippi på en världsproduktion på 85 miljoner fat. Ett stöd till USA månne?

Låt oss hoppas att Reinfeldt kan stå pall för trycket om att sänka bränslepriserna.

Länkar:
VA om Rockström
DN om splittringen
DN om Saudis löften

6 kommentarer
  1. anders
    anders says:

    ”…med intressanta diskussioner om miljö, CSR och hållbarhet.”

    Om Veckans Affärer. Gott nog så… Men; vad betyder CSR ?

    :-)

    Svara
  2. Vincent
    Vincent says:

    Då särintressen leder diskussionen inom klimatfrågan som bygger på scenarier grundade på datorsimuleringar, spekulationer & antaganden bör de som deltar anta en mycket mer ödmjuk inställning.

    Det känns bara uppfriskande att andra röster gör sig hörda.

    Jag rekommenderar dig att läsa och ta till dig från alternativa källor. Det kan vara nyttigt.. Här är några exempel:

    http://nzclimatescience.net/index.php
    http://icecap.us/index.php
    http://wattsupwiththat.wordpress.com/
    http://www.climateaudit.org/
    http://www.co2science.org/
    http://www.worldclimatereport.com/
    http://antigreen.blogspot.com/
    http://unrealclimate.blogspot.com/
    http://klimathot-gameover.blogspot.com/
    http://www.climate-skeptic.com/
    http://www.moderna-myter.se/

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.