Förändring genom jazz

En av de mest intressanta aktiviterna som jag deltog i på ECOMM i förra veckan var en interaktiv workshop med titeln: ”Managing Change through Jazz Interactive Session –
Applying lessons from jazz and improvisation to the challenges of mobility management and climate change”.

Som jazz-diggare kunde man ju bara inte missa denna möjlighet. Kanske var vi en tiondel av konferensens knappt 400 deltagare som vågade oss på detta. Och de andra missade verkligen något – för mej var detta konfrensens absoluta höjdpunkt.

Alex Steele, en förändringskonsult med bolaget Improwise, med en stor del av sitt arbete kring hållbarhet, ledde workshopen. Att han sen dessutom är professionell jazzpianist gjorde workhopen möjlig. Han hade med sig ett band: en trummis, en basist och en saxofonist. Och vilket band! Kanonmusiker allihopa.

Alex idé är att det finns stora likheter mellan att spela jazz och att arbeta med förändringsarbete. Båda handlar om att kommunicera, generera idéer, lyssna på andra osv. I en timmeslång dialog, med publiken och sina musiker visade Alex detta. Vi fick med oss 15 jazz-tips för ett bättre förändringsarbete, t ex:

1. Använd båda sidorna av din hjärna. Visst behöver vi struktur, men att ovanpå strukturen arbeta med improvisation kan ge nya vinklingar.
2. Leta efter olika sätt att göra saker. Gör inte alltid på samm sätt. I jazzen spelar man aldrig en låt på samma sätt varje gång – utan upptäcker nya sätt.
3. If it ain´t broken – break it! Alltså motsatsen till vad vi lärt oss. Att bryta ner gamla invanda mönster kan ge nya möjligheter.
4. Det finns inga felaktiga toner. Ett uttalande från Miles Davis, som handlar om att allt beror på hur man löser upp det ackord som först hörs så fel. Man kan alltid lära från sina misstag.
7. Ge positiv bekräftelse. Att få komplimanger utvecklar oss. En duktig jazz-musiker fångar upp medmusikanternas idéer och utvecklar dem – istället för att bara spela för sig själv.

Detta låter kanske ganska banalt – men det gjordes mycket, mycket proffsigt. Och som både förändringskonsult och musiker (dock inte på Alex nivå…) kände jag igen mej och fick många nya infallsvinklar i arbetet.

Man borde försöka få Alex till Sverige – det finns många som skulle behöva höra honom.

Om man går in på Improwise webb-plats finns bl a en film från en av Alex sessioner. Där får du en bra bild av hur det hela gick till.

Länk:

Improwise

5 kommentarer
  1. inkamaria
    inkamaria says:

    Vad kul att jazz används i nya sammanhang! Jazz är musiken som löser upp och sammansmälter alla sinnen. Fungerar ungf som yoga, bra för kroppen och knoppen ;)

    Svara
  2. Robert Klingvall
    Robert Klingvall says:

    Kul att du också är ett jazzfan. Hoppas att du tycker som jag, att jazzen var bäst före andra världskriget. Kan rekommendera Stockamöllan Swing festival utanför Eslöv till helgen.

    Svara
  3. Fredrik
    Fredrik says:

    intressant! Jag ramlade in på detta blogginlägg av en händelse som inte kan liknas vid något annat än en jazzimprovisation som till slut leder tillbaka hem i det familjära temat. Jag är inte bara matad med jazz sen barnsben, jag är mjukvarutestare på Sogeti Sverige med specialinriktning kring utforskande arbetsmetodik och arbetsprocesser, därför gick jag nyligen en kurs av och med din kollega Anders i processmätning och nu hamnar jag här på grund av ren nyfikenhet kring en allmän efterforskning om livskvalitet, livscoacher och det för mig kryptiska yrket ”förändringskonsult” =) Jag tror att jag kan använda dessa jazzimprovisationsregler även i mitt yrke som testare för att hjälpa industrin att bygga produkter av högre kvalitet, intressant!

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.