Marknadsekonomi, jordgubbar och fil

DN skrev för några dagar sen om det som du kunde läsa på den här bloggen redan den 9 juli – att det (som man säger) höga bensinpriset gör att svensken ställer bilen. ”Personbilstrafiken har minskat 1,3% mellan mars och juni i år jämfört med samma period förra året.” säger DN. Jag har mailat lite med journalisten Gabriel Wernstedt som skrev artikeln, eftersom jag inte det var solklart vad som menades, särskilt inte eftersom det också fanns ett diagram med en minskning på 0,8%. Men det handlar om lite olika tidsperioder helt enkelt.

I vilket fall som helst handlar det om en minskning jämfört med samma period i fjol, och det är länge sen sist. Inte sen 90-talets lågkonjuktur har vi sett denna typ av siffror.

Och en del kommer natrligtvis att tycka att detta är hemskt. Att hjulen inte rullar kommer att göra oss fattiga och livet kommer att bli sämre. Jag tror inte på detta. På kort sikt drabbas säkert enskilda människor som inrättat sitt liv efter billig bensin. Detta fenomen ser vi redan i USA där kollektivtrafiken ofta inte är ett alternativ.

Men på lite längre sikt så kommer den ”kreativa förstörelsen” som ekonomerna pratar om att göra att det kommer fram många nya smarta alternativ både när det gäller smartare planering (som gör att vi inte behöver resa så långt), smart IT (som gör att vi inte behöver resa alls) och smarta alternativ (som gör att vi kan resa med annat än bil) och med smartare bilar (som drar mindre energi). Den marknadsekonomi som de flesta brukar vilja ha fungerar…

Detta och mycket annat pratade jag om i går på frukostföredraget i Simrishamn. Trevligt med över 100 personer som kommit ner till hamnplan för att lyssna. En blandning av sommargäster och bofasta som cyklat eller gått ner för att äta frukost (fil och jordgubbar) och kanske lyssna. Många intresserade kom fram efteråt – och det är alltid kul att prata för vanliga människor och inte proffs. Man får vässa sin argumentering en hel del…

Förresten, har ni tänkt på att Fannie Mae och Freddie Mac – visst låter det som ett komikerpar? Men dessa båda kreditinstitut i USA ligger på fallrepet och har säkert fått fler att skratta än att gråta.

Länkar:
DN om trafikutvecklingen
Ystad Allehanda om föredraget

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.