Oljan är billig nu

Börsen fick glädjefnatt av några bra rapporter, och av att oljepriset sjunkit ca 15-20 dollar fatet från toppnoteringen på 147 dollar fatet för några veckor sen. Frågan är hur länge det håller. Det höga oljepriset beror ju inte främst på spekulation som en del tycks tro, utan på fundamenta som att vi passerat peak oil.

Skulle inte förvåna mej om oljan kostar 200 dollar fatet i slutet av 2008, precis som många bedömare tror. En av Bush:s före detta energirådgivare Matt Simmons hävdar att oljan är väldigt billig nu: ”Det är inte alls utanför vad man kan tänka sig att se oljan kosta 200, 300, 500 eller 600 dollar fatet inom en mycket kortare tidsrymd än 20 år. Det är inte spekulanter som driver oljepriset utan helt enkelt tillgång och efterfrågan”.

De fortsatt stigande energipriserna gör att det inte längre kommer att löna sig att transportera varor långa distanser säger Simmons. Det höga oljepriset kommer att bana vägen för mer regionala ekonomier med betydligt större lokal produktion.

Visst, och miljön tackar och tar emot!

PS Kollade in ”Fast food nation” på DVD i går kväll, efter att ha köpt den för 39 kr på Kiviks marknad. Var där i tisdags för att titta på Var Glad-spexarnas Kiviks-spex Möllan Rouge, där dottern spelade med. Väldigt trevligt! Men ”Snabbmatslandet” är mycket bättre som bok, trots stjärnspäckad skådespelarlista med Bruce Willis, Ethan Hawk, Avril Lavinge etc. DS

Länkar:

Placera nu om Simmons
Press and Journal om Simmons

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.